Theater Na de Dam

Ook toen keek ik naar het water

Theater Na de Dam

Ook toen keek ik naar het water

Ook toen keek ik naar het water is een project door Amsterdamse jongeren in het kader van Theater Na de Dam. Het bestaat setjes ‘scheurpostkaarten’ en korte filmpjes.

Zestien Amsterdamse jongeren en ouderen die de oorlog hebben meegemaakt wisselden brieven en persoonlijke verhalen uit over het toen en nu. Dit leidde tot setjes postkaarten en korte filmpjes. Bekijk (vanaf 4 mei) hieronder alle persoonlijke filmpjes:

Dariya
Aminata en Isa
Joline
Petra
Stevanio
Fatima
Noa en Rosalie
Tzippy
Justin en Laura-Jo
Sam
Bo en Luna
Tess

Ook toen keek ik naar het water
Jongeren uit Amsterdam Zuid verdiepten zich onder leiding van theatermakers Isa van Dam en Toni Blackwell in de geschiedenis van Amsterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor Ook toen keek ik naar het water, een project bestaande uit setjes ‘scheurpostkaarten’ en korte filmpjes.

De postkaarten zijn een poëtische weergave van bijzondere ontmoetingen tussen jongeren en ouderen. Op 4 mei worden de kaarten door de jongeren verspreid in de Pijp. De ontvanger scheurt één van de postkaarten af en geeft of stuurt de rest weer door. Zo verspreiden verhalen over de Pijp in oorlogstijd zich weer even door Amsterdam.

Theater Na de Dam
Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt - in veel verschillende vormen - iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Credits
Regie: Isa van Dam
Regieassistent: Toni Blackwell
Tekst en spel: Fatima Assaf, Aminata Bojang, Bo Daamen, Dariya Dierdorp, Sam van Dijk, Noa van Dun, Luna Eich, Rosalie Fredrikz, Petra van der Kaaden, Justin Kuijper, Laura-Jo Lykles, Tess Osterhold, Stevanio Talea, Isa Veken, Joline Velthuijsen en Tzippy de Wolff
Vormgeving: Luca van Slagmaat
Productie: Lisanne Notermans
Co-productie: PACT+ (onderdeel van het ROC van Amsterdam), CC Amstel en Theater Na de Dam
Met veel dank aan alle ouderen die - op afstand - hun verhalen met ons wilden delen

Website Theater Na de Dam
Facebook Theater Na de Dam