Muziek(theater)

Beethoven Lost in Silence

Esther Apituley
    • afgelast

Een visuele, muzikale voorstelling die de zintuigen uitdaagt

Muziek(theater)

Beethoven Lost in Silence

Esther Apituley

Een wonderlijk theaterconcert. Bij de voorstelling is een schrijftolk aanwezig.

Update 13 januari:
Wegens de verlengde lockdown is de voorstelling helaas afgelast. Had je een kaartje? Dan krijg je zo snel mogelijk bericht over een nieuwe datum of de teruggave van je ticket.

Beethoven Lost in Silence is geïnspireerd op het proces van het wegvallen van het gehoor en de laatste periode van Beethovens leven waarin hij echt doof werd, maar waarin hij zijn meest gewaardeerde stukken componeerde.

Wat betekent het voor een componist om het gehoor te verliezen? Deze vraag intrigeerde altvioliste en artistiek leider Esther Apituley en bewoog haar tot deze voorstelling. Een voorstelling niet alleen over Beethoven, maar ook over hoe het is om te leven en te creëren met een beperking.

Voor deze voorstelling wordt samengewerkt met o.a. Sencity en Possiblize, organisaties werkzaam in de slechthorenden- en dovenwereld.

Beethoven Lost in Silence wordt uitgevoerd door vier topmusici, een danser/acteur en een (slechthorende) gebarentolk/acteur. Deze zes mensen op het toneel imiteren en reageren op elkaar. Ze vormen de meerstemmigheid uit de grote fuga, Die Große Fuge van Beethoven, een monumentaal werk. Door de herhaling herkent het publiek de bewegingen. Valt er een beweging of muziekgedeelte uit, dan begrijp je toch waar het over gaat.

Het is een visuele, muzikale voorstelling die de zintuigen uitdaagt. Met de schurende teksten van Ko van den Bosch en ongewone composities van Reza Nemavar. Dove acteur Ali Shafiee gebaart wat er gezegd wordt en daarmee is het te volgen voor slechthorenden en doven.

“Wat wij mooi vonden aan Beethoven Lost in Silence is dat het onderscheid tussen doven en horenden weggevallen is. Ben hartstikke blij dat Ali zelf de hele voorstelling ging optreden en als ‘tolk’ ging gebaren tijdens de voorstelling zodat de doven en slechthorenden konden volgen wat men gezegd en/of gezongen heeft. Ben vooral blij dat er geen horende tolk aanwezig was op het podium. Zo laten jullie zien dat Ali echt in jullie team erbij hoort en dat hij ook een onderdeel is van de voorstelling. Petje af, dat durven veel producenten, toneelmakers, regisseurs bijna nooit. Dat was echt een mooi teken! Dat moet echt vaker gaan gebeuren in de theaterwereld!” - Theater met Tolk

Beethoven Lost in Silence is het derde theater-concert van een serie rondom de Grote Componisten. In 2015/2016 realiseerde Apituley het eerste deel: Bach & Bleekwater. De tweede in de reeks was Vivaldi Code Rood.  De voorstellingen kregen lovende recensies en publiek was razend enthousiast.

Naast het succes in Nederland baart Apituley ook internationaal opzien met Bach & Bleekwater. In de zomer van 2018 in Valencia (met een Spaanse actrice en musici) en op 11 april 2019 beleeft deze voorstelling in een New Yorkse versie haar première in Theatre La MaMa in New York (waar de voorstelling vervolgens acht keer speelt).

Regie: Saskia Mees
Componist: Beethoven, Reza Namavar, Michiel Mensingh
Tekst: Ko van den Bosch
Artistiek leider, altviool: Esther Apituley
Acteur, danser: Milan Sekeris
Doof acteur, danser: Ali Shafiee
Piano, actuer: Victor Lange
Viool: Paul Madeiros
Cello: Jan Willem Troost
Decor: Marloes & Wikke
Choreograaf: Pim Veulings
Lichtontwerp: Vincent Romijn
Kostuum: Elian Smits, Eva Krammer
Scenefotografie: Kamerich & Budwilowitz/EYES2
Met dank aan de gebarentolken van Ali

Website Esther Apituley