Muziek(theater)

Salon op Zuid. World War I

New European Ensemble

Waar muziek en literatuur samenkomen

Muziek(theater)

Salon op Zuid. World War I

New European Ensemble

Waar muziek en literatuur samenkomen.

In november 2018 staan we stil bij de honderdjarige verklaring van het einde van de Eerste Wereldoorlog; bij onze buurlanden bekend als de grote oorlog. Onder de soldaten in de loopgraven bevonden zich ook dichters, musici en componisten van uitstekende kwaliteit.

Met dit programma reflecteert het New European Ensemble op de kunst uit de periode 1914-1918. Je hoort vanavond een programma met afwisselende Duitse en Engelse teksten van Siegfried Sassoon, Stefan George, Wilfred Owen en meer. Bevlogen muziek van Elgar, Webern, Ravel en Butterworth wordt ermee gecombineerd.

Voordracht: Alexander Oliver (Engels), Hans Radlof (Duits)
Teksten: Siegfried Sassoon, Stefan George, Wilfred Owen, Stefan George, Reinhard George
Piano: Daan Treur
Viool: Rada Ovcharova
Cello: Willem Stam
Muziek: Elgar, Webern, Ravel en Butterworth

Website New European Ensemble
Facebook New European Ensemble

-----
Muziek en literatuur hebben elkaar al eeuwenlang geïnspireerd. Componisten hebben teksten op muziek gezet, maar ook op andere manieren bestaat tussen muziek en literatuur een dynamische interactie. Veel schrijvers laten zich door de vorm van muzikale composities inspireren. Componisten vinden bij dichters inspiratie om nieuwe klankwerelden te verkennen. En componisten en schrijvers trekken vaak met elkaar op voor een gemeenschappelijk artistiek ideaal. In deze salons laten we muziek en literatuur samenkomen. Elke maand met een ander thema. In seizoen 18/19 zijn de salons op woensdag 17 oktober, vrijdag 9 november, woensdag 19 december, woensdag 16 januari, woensdag 20 februari, woensdag 20 maart, woensdag 10 april, woensdag 22 mei, woensdag 19 juni.