Muziek(theater)

De Tweede Wereld

TG. Lynx
  • Regulier: € 20.00
    CJP / Stadspas / Student / 65+ : € 17.50
  • Zaal

Indrukwekkend en belangrijk. De noodzaak van de makers spat van de voorstelling.

Publieksreactie

Muziek(theater)

De Tweede Wereld

TG. Lynx

Een muzikale voorstelling over vriendschap en verraad van twee vrouwen achter het voormalige IJzeren Gordijn, die ieder op hun eigen manier vechten voor een beter bestaan.

Terwijl Anna zich in allerlei bochten wringt om onder de terreur van de Poolse inlichtingendienst uit te komen, stort Monika zich vol overgave op haar werk voor de Stasi. Twee vrouwen achter het IJzeren Gordijn, overtuigd van hun gelijk, op zoek naar een beter bestaan. Slachtoffer en dader in een uiterste poging hun geliefden te behoeden voor de terreur waar zij zelf onder lijden. Hoe kun je trouw blijven aan jezelf als je moet overleven in een totalitair systeem?

Julia van de Graaff en Gonny Gaakeer zoeken in deze muzikale voorstelling naar de held en de verrader in zichzelf. Zij worden bijgestaan door multi-instrumentalist Radek Fedyk die de toeschouwer meeneemt op een muzikale reis langs Poolse rock en Duitse punk. Samen met de projecties op het achterdoek van filmmaker en multimedia designer Johann van Gerwen komt het verhaal langs meerdere zintuigen tot het publiek.

De Tweede Wereld is gebaseerd op documentair materiaal uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw: interviews met informanten van geheime diensten in het voormalig Oostblok. De theatermakers maken aan de hand van het verleden een vergelijking met de hedendaagse situatie in Europa.

Concept, spel: Julia van de Graaff, Gonny Gaakeer
Regie, vormgeving: Leen Braspenning, Johann van Gerwen
Tekst: naar het boek Geschützte Quelle van Irena Kukutz en Katja Havemann (Monika), gebaseerd op interviews van Julia van de Graaff met haar Pools Russische familie (Anna)
Bewerking: Julia van de Graaff, Gonny Gaakeer, Leen Braspenning, Johann van Gerwen
Dramaturgie: Jannet van Lange
Licht: Nik van Tenten, Robin Kiezebrink
Techniek: Robin Kiezebrink, Arnon van der Worp
Muziek: Radek Fedyk
Video: Johann van Gerwen
Zangcoach: Britta Duiker
Publiciteit: Saskia de Ruiter
Zakelijke leiding: 'N More
Productie: Kim Eldering
Flyerbeeld: Joost de Haas
Scenefotografie: Bowie Verschuuren

Over de makers
TG. Lynx is in 2015 opgericht door Julia van de Graaff en Gonny Gaakeer. Zij ontmoetten elkaar op de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht en hebben daarna hun sporen verdiend in het Nederlandse theater.

Julia van de Graaff startte haar carrière bij het Nationale Toneel en speelde in de daaropvolgende jaren een keur aan rollen bij verschillende theatergezelschappen, waaronder Theaterhuis Alba, Mighty Society, Bonte Hond en Blau Hynder. Haar Poolse achtergrond zette zij eerder in in De Kantine van Polly Maggoo, een stuk over de Poolse vakbond Solidariteit, dat op Nederlandse festivals te zien was en op locatie op de scheepswerven in Gdańsk. Bij Golden Palace heeft, zij na haar opleiding, de grootste ontwikkeling als actrice en theatermaker doorgemaakt. Zij speelde daar in meerdere voorstellingen waaronder Feest, Contact, Snowbirds en Restaurant Amore.

Gonny Gaakeer speelde na haar opleiding bij het Nationale Toneel, NNT, het OT, Tryater en de Trust. Bij ZTHollandia speelde zij in De Val van de Goden / Der Fall der Götter in regie van Johan Simons en Paul Koek en toerde met die voorstelling langs vele internationale festivals. Gonny Gaakeer heeft in de loop der jaren in zowel Duits- als Friestalige voorstellingen gespeeld. In Duitsland speelde zij o.a. bij SIGNA.dk, Schauspielhaus Köln, Volksbühne Berlin en in de Duitse versie van Rainer Maria van De Warme Winkel.

Sinds 2004 werkt zij met Das Letzte Kleinod. Met DLK speelde zij veelvuldig in Duitse havens, in Israel en Tanzania. DLK maakt documentair theater met thema’s als scheepvaart en vluchtelingen.

Gonny Gaakeer en Julia van de Graaff initieerden voor het eerst samen voorstellingen bij productiehuis Zeelandia. Dat heeft geresulteerd in de grootse publieksuccessen Zeeuwse Vrouwen (2009) en Zeeuwse Vrouwen 2 (2016) van Kees Slager, een idee en concept van Gonny. King, sweet King (2012) van Paul Pourveur was een voorstelling over het snoepimperium en familiebedrijf van Melle gebaseerd op de Zeeuwsvlaamse familie van Julia. Bij Zeelandia vonden Julia en Gonny hun eigen stijl. Om muziektheater te kunnen blijven maken dat gebaseerd is op historisch, documentair materiaal bundelen zij nu hun krachten in TG. Lynx.

Duur: 100 min.

Website TG. Lynx