nieuws

Online herdenking jongerencomité De Pijp

nieuws

Online herdenking jongerencomité De Pijp

Jongerencomité De Pijp organiseert op 4 mei een online dodenherdenking

Op 4 mei vindt elk jaar in De Pijp om 19.55u de dodenherdenking plaats aan de Van Woustraat 149, voor de voormalige IJssalon Koco. Dit jaar kan deze herdenking helaas niet doorgaan. Wel gaat het jongerencomité De Pijp online een herdenking organiseren. Zij zouden het heel fijn vinden als onze gezamenlijke buurtbewoners van de Pijp deze herdenking online gaan bekijken. Op 4 mei vanaf 19.45 uur wordt de film van de online herdenking op deze pagina geplaatst.

We herdenken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en staan stil bij de oorlog die ook woedde in onze wijk. De herdenking wordt georganiseerd door het 4 en 5 mei comité dat voornamelijk bestaat uit jongeren uit de Pijp. Je kunt hen terugvinden op hun Facebook en Instagram waar zij verhalen zullen delen van ouderen uit onze wijk. Ook zijn ze te vinden op sociale media als 4 en 5 mei comité de Pijp. Onze vrijheidsmaaltijd op 5 mei gaat ook niet door. In plaats daarvan wordt er via Instagram een quiz georganiseerd.

Het programma van de online herdenking zal onder andere de volgende onderdelen bevatten:

- een intro met muziek en archiefbeelden van de Pijp
- een welkom door Souraya, een van de comitéleden
- de Last Post door Semah
- 2 minuten stilte
- muziek van Trio C tot de 3e
- een buurtbewoner leest het gedicht De Koffer voor
- interview met een buurtbewoner over de oorlog in de Pijp
- bestuurder Sebastiaan Capel
- gedichten door kinderen
- filmpjes van herdenkingsboodschappen

De herdenking staat online vanaf 4 mei 19.45 uur t/m 6 mei.

Wilt u meedoen aan onze online herdenking?
Elk jaar schrijven buurtbewoners hun boodschap op een herdenkingskaartje die de comitéleden aan een tak hangen. Dit jaar plaatsen we herdenkingsboodschappen via filmpjes. Heeft u nog een herdenkingsboodschap? Stuur deze via een korte filmpje naar comitedepijp@gmail.com of app naar 06 275 818 72. Of stuur het in op de Facebookpagina 4 en 5 mei comite de Pijp.

Geschiedenis van de Van Woustraat 149
Op de Van Woustraat 149 zat tijdens de oorlog IJssalon Koco. Deze ijssalon werd geleid door de Joodse eigenaren en verzetsstrijders Ernst Cahn en Alfred Kohn. Na een confrontatie met de Duitse politie in de IJssalon, werden de twee Joodse eigenaren in 1941 gearresteerd. Ernst Cahn werd gefusilleerd. Alfred Kohn kwam om in het concentratiekamp. Als reactie op het verzet in IJssalon Koco werden door de Duitsers 400 Joden gedeporteerd. Deze gebeurtenissen waren een belangrijke aanleiding voor Amsterdammers om de Februaristaking te organiseren op 25 februari 1941.