nieuws

Herdenking jongerencomité De Pijp

nieuws

Herdenking jongerencomité De Pijp

Jongerencomité De Pijp organiseert op 4 mei een online dodenherdenking

Op 4 mei vindt elk jaar in De Pijp om 19.55u de dodenherdenking plaats aan de Van Woustraat 149, voor de voormalige IJssalon Koco. Ook dit jaar kan deze herdenking helaas niet doorgaan. Wel presenteert het jongerencomité De Pijp een herdenkingsfilm. Zij zouden het heel fijn vinden als onze gezamenlijke buurtbewoners van de Pijp dit online gaan bekijken.

We herdenken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en staan stil bij de oorlog die ook woedde in onze wijk. De herdenking wordt georganiseerd door het 4 en 5 mei comité dat voornamelijk bestaat uit jongeren uit De Pijp. Je kunt hen terugvinden op hun Facebook en Instagram waar zij verhalen zullen delen van ouderen uit onze wijk. Ook zijn ze te vinden op sociale media als 4 en 5 mei comité de Pijp.

Geschiedenis van de Van Woustraat 149
Op de Van Woustraat 149 zat tijdens de oorlog IJssalon Koco. Deze ijssalon werd geleid door de Joodse eigenaren en verzetsstrijders Ernst Cahn en Alfred Kohn. Na een confrontatie met de Duitse politie in de IJssalon, werden de twee Joodse eigenaren in 1941 gearresteerd. Ernst Cahn werd gefusilleerd. Alfred Kohn kwam om in het concentratiekamp. Als reactie op het verzet in IJssalon Koco werden door de Duitsers 400 Joden gedeporteerd. Deze gebeurtenissen waren een belangrijke aanleiding voor Amsterdammers om de Februaristaking te organiseren op 25 februari 1941.