INTERVIEW

Zoeken naar het verband tussen voelen en zien bij dans

INTERVIEW

Zoeken naar het verband tussen voelen en zien bij dans

De dansvoorstelling True Life is ook te beleven voor doven en slechthorenden dankzij de organisatie Dance on Mute. Theo Stoop, initiafnemer, vertelt hoe het werkt.

True Life is deze vrijdag te zien bij CC Amstel. Kijk hier voor meer informatie en tickets. 

 

Hoe is Dance on Mute ontstaan?

Theo: 'Kalpana had met Anke (en eventueel anderen) binnen in Kalpanarts gesprek gehad over gebaren van de dans en daarmee aan de (Nederlandse) gebarentaal koppelt. Daarmee kwamen ze op idee om de dansvoorstelling toegankelijk te maken voor mensen met gehoorbeperking. Daarmee kwamen ze met Jeffrey in gesprek om iets te ontwikkelen die muziek kan omzetten naar trillingen, naast het anders gebruik van de lichten. Tijdens de experimenteren kwamen ze via Theater Met Tolk bij mij om mij bij het onderzoek te betrekken. Na het experimenteren kwamen we bij Woojer als juiste materiaal die het beste de muziek kan omzetten naar trillingen.

Hoe werkt het en werkt het ook bij hoge tonen?

De muziek wordt voor horenden gewoon via de speakers geproduceerd. Voor de Woojers gebruikers, wordt de muziek, na het experimenteren van de losse lagen van de muziek, via een appart laag in de mengpaneel via de verzender naar de ontvangers gestuurd. De ontvangers hangen naast de Woojers aan de bijhorende riem. Via een kabeltje wordt het ontvangen geluid naar Woojers doorgegeven, en daar produceren Woojers de trillingen.
Volgens Woojer hebben de Woojers frequentiebereik van 0-250 Hz. Met mijn eigen ervaring kun je zonder handen inderdaad alleen lage tonen voelen, maar met mijn handen op de Woojers kun je toch wel de middentonen waarnemen wat echt veel toevoegde waarde heeft. Zelfs kon je de klankenzang van True Life waarnemen via Woojers.

Is het niet heel eng om geluiden opeens te voelen?

Eng is het helemaal niet, het kan wel spannend zijn omdat dit voor veel mensen nieuw en onbekend zijn. Het is in ieder geval even wennen en even zoeken naar de verbanden tussen het voelen en het zien van de dans in deze geval. Bij sommige doven/slechthorenden die nog gehoorresten hebben kan het extra wennen zijn en extra lang duren om hem "te leren kennen" en verbanden te vinden tussen het voelen, het horen en het zien dan doven die echt helemaal niks hoort.