interview

Wensley Piqué over zijn grootmoeder en de voorstelling Granm'Ma

interview

Wensley Piqué over zijn grootmoeder en de voorstelling Granm'Ma

Theatermaker Wensley Piqué maakte een voorstelling in liefdevolle herinnering aan zijn oma. Het is een intiem poppenspel geworden dat je niet mag missen. We spraken Wensley over zijn 'Granm'Ma.'

Hi Wensley! Je hebt een voorstelling gemaakt over je oma en je liefdevolle herinneringen aan haar. Wat is het eerste waar je aan denkt als je aan haar denkt?
 
Wensley: dan denk dan het eerst aan haar humor en haar uitspraken. Ook haar openheid naar iedereen, in haar en mijn wereld stond de deur open voor iedereen. En ik denk aan haar heldere blauwe randjes om haar irissen van haar ogen. 

Ouderdom en eenzaamheid is een belangrijk thema in onze Nederlandse samenleving. Is het in Suriname beter geregeld vind jij en hoe zouden we het hier beter kunnen doen?
 
De zorg is in Nederland beter geregeld want Nederland heeft geld voor de zorg. In Suriname is dat nog in ontwikkeling. Wat ik wel in Suriname merk is dat er meer een community is.
 
Het is de normaalste zaak van de wereld om je ouders of opvoeders, degenen die jouw de weg hebben gewezen eer te bewijzen door op jouw beurt ze weer te helpen. Het valt meer binnen de cyclus van het komen en het gaan en iets terugdoen.

Wat hoop je dat mensen meenemen van de voorstelling?
 
Dat je aan het denken wordt gezet over de cyclus van het leven en hoe je daarmee omgaat. Want wie zijn er vóór jou, wie is er na jou en wie ben jij ten opzichte van de mensen die om je heenstaan.