Dans

A Pole Tragedy

Sofie Kramer
    • highlight
Dans

A Pole Tragedy

Sofie Kramer

Een orgastische performance over het offer van een vrouwenlijf

In A Pole Tragedy gaat theatermaker Sofie Kramer op zoek naar vrouwelijke autonomie en lichamelijke zelfbeschikking in een door mannen gemaakte wereld. Gefascineerd door Euripides’ beroemde tragedie Iphigenia in Aulis, over het offer van een meisjeslichaam in een mannenstrijd, verkent zij het grijze gebied tussen geweld en erotiek.

Met Iphigenia als haar heroïsche alter ego probeert zij zich over te geven aan de kleine dood, in een zweterig duet tussen haar lichaam en een metershoge paal. Ze zet de verhoudingen tussen haar lichaam en de paal op scherp: samen met geluidskunstenaar Mári Mákó bouwde ze haar eigen interactieve danspaal die zij bespeelt met haar lijf als een muziekinstrument. Het harde, onbeweeglijke stuk staal komt tot leven in deze duistere vrouwenfantasie. 

I’m pretty when I cry. I’m ugly when I cum. I’m free when I die. Dit is een Griekse tragedie.

"Ze speelt al die personages met grote overtuiging, terwijl ze, meestal naadloos, van de een naar de ander switcht. En terwijl ze al die helse fysieke toeren uitvoert. Ik kan me niet herinneren ooit een solist op een podium zo heftig te hebben horen hijgen terwijl ze haar vele tekst zegt." - in Theaterkrant

Duur: 55 min.

Sofie Kramer is theatermaker en performer en studeerde in 2019 af aan de regie-opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Vanuit haar grote liefde voor muziek en beeldende kunst ontwikkelde zij een eigenzinnige, sterk beeldende theatertaal waarin muzikaliteit en lichamelijkheid een belangrijke rol spelen. Het vechtende lichaam is een terugkerend thema in haar werk: het lichaam dat vecht tegen de tijd, tegen de zwaartekracht, tegen de blik van de ander. Dat gevecht laat ze zien in interdisciplinaire performances waarin het experiment centraal staat.

Concept, regie, tekst, spel: Sofie Kramer
Compositie: Mári Máko
Dramaturgie: Doke Pauwels
Licht: Hendrik Walther
Kostuums: Esther Sloots
Techniek: Leon Vergouw
Fotografie: Casper Koster & Nichon Glerum
Met dank aan: Carl Beukman
Videoprojectie: Hendrik Walther
Instrumentontwikkeling: Mári Mákó
Audio-technologisch advies en uitvoerend engineer: Anne-Jan Reijn
R Kelly cover: Sofie Kramer (zang) en Tijl Kramer (productie)
Artistieke coaching: Keren Levi
Mede mogelijk gemaakt door Bureau Dégradé, GREENHOUSE/Veem House for Performance, Het Fonds Podiumkunsten, Amarte, het Norma Fonds en het AFK

Website
Facebook
Instagram