Muziek(theater)

Beethoven Lost in Silence

Esther Apituley
  • Regulier: € 22.00
    CJP / Stadspas / Student / 65+ : € 20.00
  • Zaal

Een visuele, muzikale voorstelling die de zintuigen uitdaagt

Muziek(theater)

Beethoven Lost in Silence

Esther Apituley

Een visueel theaterconcert

Beethoven Lost in Silence is geïnspireerd op het proces van het wegvallen van het gehoor en de laatste periode van Beethovens leven waarin hij echt doof werd, maar waarin hij zijn meest gewaardeerde stukken componeerde.

Wat betekent het voor een componist om het gehoor te verliezen? Deze vraag intrigeerde altvioliste en artistiek leider Esther Apituley en bewoog haar tot deze voorstelling. Een voorstelling niet alleen over Beethoven, maar ook over hoe het is om te leven en te creëren met een beperking.

Voor deze voorstelling wordt samengewerkt met o.a. Sencity en Possiblize, organisaties werkzaam in de slechthorenden- en dovenwereld.

Beethoven Lost in Silence wordt uitgevoerd door vier topmusici, een danser/acteur en een (slechthorende) gebarentolk/acteur. Deze zes mensen op het toneel imiteren en reageren op elkaar. Ze vormen de meerstemmigheid uit de grote fuga, Die Große Fuge van Beethoven, een monumentaal werk. Door de herhaling herkent het publiek de bewegingen. Valt er een beweging of muziekgedeelte uit, dan begrijp je toch waar het over gaat.

Het is een visuele, muzikale voorstelling die de zintuigen uitdaagt. Met de schurende teksten van Ko van den Bosch en ongewone composities van Reza Nemavar.

Over Esther Apituley
Beethoven Lost in Silence is het derde theater-concert van een serie rondom de Grote Componisten. In 2015/2016 realiseerde Apituley het eerste deel: Bach & Bleekwater. De tweede in de reeks was Vivaldi Code Rood.  De voorstellingen kregen lovende recensies en publiek was razend enthousiast.

Naast het succes in Nederland baart Apituley ook internationaal opzien met Bach & Bleekwater. In de zomer van 2018 in Valencia (met een Spaanse actrice en musici) en op 11 april 2019 beleeft deze voorstelling in een New Yorkse versie haar première in Theatre La MaMa in New York (waar de voorstelling vervolgens acht keer speelt).

Regie: Saskia Mees
Componist: Reza Nemavar
Tekst: Ko van den Bosch
Artistiek leider, altviool: Esther Apituley
Acteur: Milan Sekeris
Acteur, gebarentolk: Ali Shafiee
Piano: Christiaan van Kuijvenhoven
Viool: Tim Brackman
Contrabas: Jelte van Andel
Decor: Wikke & Marloes van Houwelingen
Choreograaf: Pim Veulings
Lichtontwerp: Vincent Romijn
Kostuums: Carin Eilers
Zakelijk leider: Tamara Keasberry

Website Esther Apituley