Theater

Leven zonder Sartre

OT rotterdam
    • highlight
    • we are public
    • inleiding/nagesprek

"Het is spannend hoe in Leven zonder Sartre twee iconen uit de Franse filosofie tot leven komen"

- Theaterkrant

Theater

Leven zonder Sartre

OT rotterdam

Een heldere en lichte voorstelling rond Simone de Beauvoir, over verlies, botsende idealen en de moed om de confrontatie met de ander aan te gaan. Met divers randprogramma voorafgaand aan de voorstelling!

In Leven zonder Sartre staat Simone de Beauvoir centraal: schrijfster, filosofe, feministe en levensgezellin van Jean-Paul Sartre. Beiden stonden aan de wieg van het existentialisme en speelden een belangrijke rol in het linkse activisme van de jaren zestig.

De voorstelling speelt zich af na de dood van Sartre. Een leeg café na sluitingstijd. Simone de Beauvoir gaat de confrontatie aan met Benny Lévy, de jonge secretaris van Sartre. Ze is woedend. Ze beticht hem van vergaande beïnvloeding van de oude, zieke Sartre. Vlak voor diens dood verscheen een publicatie van gesprekken tussen Lévy en Sartre, waaruit bleek dat de overtuigde atheïst Sartre op het eind van zijn leven sympathieën koesterde voor het joods-messianisme. De Beauvoir voelt zich verraden.

Leven zonder Sartre is een heldere en lichte voorstelling over verlies, botsende idealen en de moed om de confrontatie met de ander aan te gaan. Op een heldere, lichte en bij vlagen pijnlijke wijze worden de beweegredenen blootgelegd van twee mensen die leven in hun ideeën.

Leven zonder Sartre is de derde filosofievoorstelling van regisseur en schrijfster Mirjam Koen. Hierbij zoomt ze telkens in op een cruciale gebeurtenis in het leven van een filosoof.

Recensies
"Een sprankelend personage is Simone de Beauvoir in Leven zonder Sartre. José Kuijpers speelt haar heerlijk vurig: fel, geestig en scherp." - De Groene Amsterdammer

"Het venijn zit in de staart als feministe De Beauvoir wraak neemt op de levenspartner die haar altijd de tweede viool liet spelen. Deuxième sexe? Dacht het niet. Leven zonder Sartre trekt de verhouding tussen man en vrouw even fraai recht." - Het Parool

Ik denk zo nauwgezet na dat ik het eigenlijk altijd met mezelf eens ben.” Het is één van de heerlijke zinnen die we José Kuijpers in de rol van Simone de Beauvoir horen uitspreken." - Opzij

"In bijna anderhalf uur voltrekt zich bij theatergezelschap OT rotterdam de ontluistering van De Beauvoir in een schitterende rol van José Kuipers, tegenover Tim Linde als ex-studentenleider Benny Lévy en vertrouweling van Sartre." - Cultureel Persbureau

Leven zonder Sartre is op zondag 1 maart opgenomen in het We are Public-aanbod. Public-tickets zijn online en aan de kassa te koop. Zorg er voor dat je op de dag zelf uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Doe je dit niet dan vervalt je ticket.

Randprogramma
wo 26 feb 19u45 Sophie van Winden spreekt met Marja Vuijsje
do 27 feb 19u45 Sophie van Winden spreekt met Jens van Tricht
vr 28 feb 19u45 inleiding door Ruud Welten
za 29 feb 19u45 Sophie van Winden spreekt met Joke Hermsen
zo 1 mrt 14u15 inleiding door Mirjam Koen

Ruud Welten is hoogleraar wijsbegeerte aan de Erasmusuniversiteit en Tilburg University. Hij is gespecialiseerd in moderne Franstalige filosofie. Hij vertaalde Wat blijft is de hoop, de gesprekken van Sartre en Benny Lévy. Deze gesprekken spelen een belangrijke rol in de voorstelling. Eind dit jaar verschijnt zijn boek Wie is er bang van Simone de Beauvoir?

Marja Vuijsje is schrijfster en journaliste. Zij schreef onder andere De kleine Beauvoir, waarin zij ingaat op de kern van De tweede sekse.

Jens van Tricht noemt zichzelf idealist, anarchist en feminist. Hij is de wegbereider van de mannenemancipatie in Nederland. Hij schreef o.a. Waarom feminisme goed is voor mannen.

Joke Hermsen is schrijfster en filosofe. Ze publiceert en spreekt veelal over vrouwelijke filosofen. Ze promoveerde op een onderzoek naar seks, liefde en kunst in het werk van Lou Andréas-Salomé, Belle van Zuylen en Ingeborg Bachman. Ze schreef onder andere Simone de Beauvoir: alles welbeschouwd.

Sophie van Winden is theatermaker. Zij maakte samen met Eva Marie de Waal de voorstelling Holy F, over het hedendaags feminisme, met Mirjam Koen als eindregisseur.

Regie, tekst: Mirjam Koen
Uitvoering: José Kuijpers, Tim Linde
Decor: Gerrit Timmers
Licht: nnb
Kostuums: Jacqueline de Maat
Techniek: nnb
Productie: nnb
Campagnebeeld: Maarten Laupman

Website OT rotterdam
Facebook OT rotterdam