Theater

Leven zonder Sartre

OT rotterdam

Simone de Beauvoir: schrijfster, filosofe, feministe en levensgezellin van Jean-Paul Sartre

Theater

Leven zonder Sartre

OT rotterdam

Een grillige voorstelling rond Simone de Beauvoir, over verlies, botsende idealen en de moed om de confrontatie met de ander aan te gaan

In Leven zonder Sartre staat Simone de Beauvoir centraal: schrijfster, filosofe, feministe en levensgezellin van Jean-Paul Sartre. Beiden stonden aan de wieg van het existentialisme en speelden een belangrijke rol in het linkse activisme van de jaren zestig.

De voorstelling speelt zich af na de dood van Sartre. Een leeg café na sluitingstijd. Simone de Beauvoir gaat de confrontatie aan met Benny Lévy, de jonge secretaris van Sartre. Ze is woedend. Ze beticht hem van vergaande beïnvloeding van de oude, zieke Sartre. Vlak voor diens dood verscheen een publicatie van gesprekken tussen Lévy en Sartre, waaruit bleek dat de overtuigde atheïst Sartre op het eind van zijn leven sympathieën koesterde voor het joods-messianisme. De Beauvoir voelt zich verraden.

Leven zonder Sartre is een grillige voorstelling over verlies, botsende idealen en de moed om de confrontatie met de ander aan te gaan. Op een heldere, lichte en bij vlagen pijnlijke wijze worden de beweegredenen blootgelegd van twee mensen die leven in hun ideeën.

Leven zonder Sartre is de derde filosofievoorstelling van regisseur en schrijfster Mirjam Koen. Hierbij zoomt ze telkens in op een cruciale gebeurtenis in het leven van een filosoof.

Regie, tekst: Mirjam Koen
Uitvoering: José Kuijpers, Tim Linde
Decor: Gerrit Timmers
Licht: nnb
Kostuums: Jacqueline de Maat
Techniek: nnb
Productie: nnb
Campagnebeeld: Maarten Laupman

Website OT rotterdam
Facebook OT rotterdam