Muziek(theater)

Madam Koo

Diamantfabriek

"Madam Koo fleemt, fluistert, sist en zingt jazzy of virtuoos belcanto in ritmische kameropera"

**** in NRC door Joep Stapel

Muziek(theater)

Madam Koo

Diamantfabriek

Een absurdistische opera over de zoektocht naar vertrouwen in tijden van wantrouwen en angst

Componiste Meriç Artaç en regisseur Ingrid Askvik maken een absurdistische kameropera over de zoektocht naar vertrouwen in tijden van wantrouwen en angst. Met hun nieuwe voorstelling Madam Koo verwijzen ze naar de terreuraanslagen en huidige angstcultuur in Europese steden en Turkije, het geboorteland van componiste Meriç Artaç. De willekeurigheid van Europese terreuraanslagen roept angst op in de samenleving. De vaagheid van deze dreiging verergert die angst, want hoe kunnen we ons verdedigen als we niet weten tegen wie of wat? Madam Koo gaat over het afbrokkelende vertrouwen tussen mensen en groeiende angst terwijl we in een van de veiligste perioden in de geschiedenis leven.

De huidige angstcultuur vertoont parallellen met de geschiedenis. De kameropera speelt zich af in de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid en is geïnspireerd op het gelijknamige boek met verhalen van Duits-joodse vluchtelingen die zich er in 1933 vestigden en op getuigenissen over Tramhalte Beethovenstraat vanwaar tijdens de Tweede Wereldoorlog 18.000 joodse bewoners werden gedeporteerd naar het Centraal Station in Amsterdam. De manier waarop mensen toen over deze vluchtelingen spraken vertoont verontrustende gelijkenissen met de hedendaagse vluchtelingendiscussie.

In de opera ontmoeten we mensen met verschillende culturele achtergronden en gewoontes die buren van elkaar zijn. Door hun onderlinge relaties te belichten, onderzoekt Madam Koo de gevolgen van wantrouwen en achterdocht voor onze samenleving, en voor individuen. Groeiende achterdocht vertaalt zich in de kameropera naar de muziek en de musici. Daarnaast verklankt de compositie de contrasterende werelden van de drie personages Madam Koo, Mr. Oak en het buurmeisje Miku.

Ingrid Askvik en Meric Artac werkten eerder samen in 2016 toen zij als nieuwe talenten in opdracht van de Diamantfabriek de kleinschalige muziektheatervoorstelling Zonderland maakten. Componiste Meriç Artaç neemt een bijzondere plaats in in de hedendaagse muziek. Haar klanktaal is expressief en lyrisch en zij heeft de gave om haar personages compositorisch op een unieke manier vorm te geven. Het werk van regisseur Ingrid Askvik is interdisciplinair. Ze maak associatieve voorstellingen, altijd in nauwe samenwerking met de spelers en het artistieke team.

"Madam Koo suffers from fear and suspicion" - Thea Derks

Compositie: Meriç Artaç
Regie: Ingrid Askvik
Libretto: Meriç Artaç i.s.m. Ingrid Askvik
Ontwerp decor en licht: Koen Steger
Ontwerp kostuums Rosemarie Allaert
Ontwerp muziekinstrumenten: Matias Askvik
Muzikale instudering: Konradin Herzog (dirigent), Charlie Bo Meijering, Jeroen Sarphati (repetitors/pianisten)
Uitvoering: Ekaterina Levental (Madam Koo, mezzosopraan), Mattijs van de Woerd (Mr. Oak, bariton), Maartje Goes (Miku, zang), Eva van der Post (gastrol, actrice)
AKOM ensemble: Alexandre Tkaboca (fluiten), Adrián Bartolomé (klarinet, basklarinet), Mara Tieles (altviool), Ivan Nogueira (cello), Renato Penêda (slagwerk)
Artistieke begeleiding: Sylvia Stoetzer
Fotografie: Hanne van der Woude
Scenefotografie: Robert Benschop
Vormgeving: Yvo Zijlstra, Antenna-men
Madam Koo is een productie van de Diamantfabriek, i.s.m. het AKOM Ensemble
Met financiële steun van Stadsdeel Amsterdam-Zuid, Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds, Dioraphte, Norma Fonds
Met dank aan: De Bedstee Hotel en Catvertise

Duur: 70 min.

Website Diamantfabriek