Theater

Niet meer zonder jou

Adelheid&Zina
    • highlight
    • cursus

"Wat een prachtig project van Nazmiye Oral en Adelheid Roosen – sterke vrouwen. Je bewondert daardoor nog meer de moed en liefde van moeder Oral om mee te doen aan deze voorstelling"

-Theaterkrant

Theater

Niet meer zonder jou

Adelheid&Zina

Een indrukwekkende voorstelling over de schurende, soms angstaanjagende, maar ook zo ontroerende ontmoetingen tussen een lid van de traditionele moslimgemeenschap en een vrijgevochten familielid.

Niet Meer Zonder Jou is een openbaar gesprek tussen een Turkse moeder, Havva Oral (67), en haar dochter, Nazmiye Oral (46), over dat waar vroeger in het gezin niet over gesproken werd. In deze indrukwekkende voorstelling is het publiek getuige van de schurende, huiveringwekkende, soms angstaanjagende, maar ook zo ontroerende en dierbare ontmoetingen tussen een lid van de traditionele moslimgemeenschap en een meer vrijgevochten familielid.

Ik zal niet doen wat je zegt. Ik zal mijn eigen pad volgen, en terwijl ik dat doe, kun je me niet verstoten want ik zál anders zijn, maar niet meer zonder jou."

Nazmiye Oral ontwikkelde het concept voor Niet Meer Zonder Jou op grond van haar eigen ervaring. "Opgroeien in een islamitische wij-cultuur betekende een botsing met de 'ik' die zich in mij vormde tegen de bestaande structuren. Er was geen ruimte om het autonome 'ik', met zijn eigen regels, uit te leven en toch in mijn cultuur te blijven. Het kiezen voor het ene betekende het opgeven van het andere. Niet Meer Zonder Jou gaat over deze structuren doorbreken, mezelf kunnen zijn zonder het moeten opgeven van mijn plek waarin één enkele regel geldt: liefde."

De voorstelling Niet Meer Zonder Jou werd in 2015 geselecteerd voor het Holland Festival en werd een groot succes. Na een uitgebreide tournee langs theaters en wijkcentra in Nederland speelde de voorstelling in oktober 2017 in New York op het Crossing the Line festival.

Tekst, spel: Nazmiye Oral, Havva Oral
Muziek: Seval Okyay
Regie: Adelheid Roosen
Regie-assistentie: Lauren Rissik
Lichtontwerp: Jantje Geldof
Vormgeving: Adelheid Roosen
Fotografie, foto-expo: Çiğdem Yüksel
Research: Kim Zonneveld
Coproductie: Adelheid|Female Economy, Zina, Holland Festival
Arms linked: Toneelgroep Amsterdam

Duur: 90 min.

Website Female Economy

Deze voorstelling maakt deel uit van de Cursus: Kijken naar Toneel.