Circus

Niks Nieuws, Over Mijn Coming-Out Als Optimist

Monki Business & TENT
    • circus
Circus

Niks Nieuws, Over Mijn Coming-Out Als Optimist

Monki Business & TENT

Tweede voorstelling uit een drieluik over optimisme.

Zwaaiend tussen vier palen heet acrobaat Monki ons welkom. Hij wil ons iets vertellen. Hij is een optimist en dat wil hij niet meer onder stoelen of banken steken.

Uit de kast komen blijkt een opdracht vol twijfels en valkuilen. “Dat is niet hoe de wereld werkt” zegt men, maar hij ziet toch dat het kan! Ook al lijken de anderen soms luider.

moodswings
In deze intieme en fysieke voorstelling met theater, livemuziek en circus krijgen de moodswings de overhand: van klein en ingetogen tot opzwepend up-beat, groots of eenzaam. Optimist Monki krijgt het steeds moeilijker om zijn idealen hoog te houden, want een positief verhaal is eigenlijk best radicaal.

Niks Nieuws. Over mijn coming-out als optimist is de tweede voorstelling uit een drieluik over optimisme van Monki, huismaker van TENT (2021-2024). In en om de palen laat hij ons nadenken over ons negatieve wereldbeeld, de effecten van conventionele nieuwsmedia of onze algemeen heersende blik op de mens. Niet dat hij de slechte kanten van de mens wil verdoezelen, maar hij wil het positieve benoemen om het negatieve aan te pakken. Zo creëert theatermaker Monki de mogelijkheid om elkaar een verhaal te vertellen dat wel eens het verschil zou kunnen maken. Andere voorstellingen uit het drieluik zijn 60% Banaan: een blijde boodschap voor de boze burger (2022). In de vorm van een acrobatische lezing en een feestje met het publiek toonde hij aan dat het beter gaat met de wereld dan we denken. Ook Apen vallen uit bomen, het derde luik, wordt verwacht in 2024.

“Met Niks nieuws. Over mijn coming-out als optimist brengt de artiest niet alleen een ijzersterke monoloog en spannende acrobatiek, ook pakt hij je volledig in, draagt je hart weg in een gouden emmer.” Theaterkrant, keuze van de criticus

“Benjamin Kuitenbrouwer is een optimist. Niet dat hij naïef is, maar hij gelooft dat problemen zijn op te lossen. En hij denkt dat iemand iets kan, als hij of zij dat maar gelooft.” Lorianne van Gelder, Parool

 

OVER DE MAKER

Benjamin studeerde af als circusmaker aan de Hogeschool voor de Kunsten, Codarts Circusarts Rotterdam, en specialiseerde zich in dubbele Chinese mast. Dit is een acrobatische discipline die wordt uitgevoerd tussen twee of meer palen van 5 tot 6 meter hoog. In 2017 ging zijn eerste solovoorstelling Not Somewhere Else in première en in diezelfde tijd stichtte hij ook samen met een aantal anderen het in Frankrijk gebaseerde collectief Sous le Manteau. Daarmee specialiseren ze zich in het op grote schaal en in groepsverband toepassen van hun gezamenlijke discipline Chinese paal. In 2019 brachten ze de voorstelling Monstro uit en in dat jaar zag ook Monki’s tweede solovoorstelling Static het licht. Deze is ook onderdeel van de selectie van Circusnext, een Europees label voor vooraanstaande jonge circusmakers. Sinds 2015 is Benjamin als maker betrokken bij TENT. De voorstellingen Being Benjamin (2020) en Jack (2021) werden geproduceerd onder de Nieuwe Makersregeling van het Fonds Podiumkunsten, de fysieke voorstelling 360, in co-regie met Hanneke Meijers, volgde. Sinds 2021 volgt hij als eerste huismaker van TENT een vierjarig makerstraject. 

 

CREDITS

Concept & Spel: Benjamin Kuitenbrouwer

Regie: Anouke de Groot

Dramaturgie: Bas van Rijnsoever

Lichtontwerp en techniek: Hessel Hilgersom

Coaching muziek: Niels Vermeulen

Producent: TENT/ Monki
Co-producent: Circuswerkplaats Dommelhof, Cirklabo

Partners: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Latitude 50, L'Essieu du Batut, Werkplaats Diepenheim, CC Amstel, De Grote Post