Storytelling

Onvoorwaardelijk

Vuur & Vlam Produkties
Storytelling

Onvoorwaardelijk

Vuur & Vlam Produkties

Wat als Alzheimer je familie binnendringt?

Gratis te bezoeken. 

Een dansvoorstelling speciaal gemaakt voor mantelzorgers en zorgprofessionals over de ziekte Alzheimer

Wat als Alzheimer je familie binnendringt?

We zien een groep mensen die vol in het leven staat. Elk personage heeft zo zijn eigen gewoontes en patronen. Plots worden deze patronen doorkruist door een onverwachte gebeurtenis.

Aanvankelijk wordt geprobeerd het probleem weg te drukken, te ontkennen of te verdoezelen. Maar dit is een heilloze weg. De groep probeert op verschillende manieren het steeds groter wordende probleem het hoofd te bieden.

Machteloosheid, verdriet en (wan)hoop wisselen elkaar af. Uiteindelijk blijkt dat alleen acceptatie en samenwerking een nieuw perspectief biedt.

Onvoorwaardelijk is een dansvoorstelling speciaal gemaakt voor mantelzorgers en zorgprofessionals over de ziekte Alzheimer. De voorstelling is niet alleen geschikt voor ieder die zich, professioneel of persoonlijk, betrokken voelt bij mensen met dementie, maar uitdrukkelijk óók voor mensen die tot nu toe niet of nauwelijks te maken hadden met Alzheimer.

Iedereen krijgt in zijn of haar omgeving te maken krijgt met het verlies van dierbaren. Onvoorwaardelijk gaat over wanhoop en acceptatie, over rouw en troost.

Een verhaal over familie, over gewoontes en rituelen, over vanzelfsprekendheid. Maar wat als Alzheimer je familie‘binnendringt’? Wat als gewoon niet meer gewoon is, wat gebeurt er als je partner/ouder langzaam wegglijdt, beweeg je mee of tegen?

De voorstelling is gratis te bezoeken.

Programma: 

Om 15.00 uur de dansvoorstelling Onvoorwaardelijk. Een verhaal over familie, over gewoontes en rituelen, over vanzelfsprekendheid. Maar wat als Alzheimer je familie 'binnendringt'? Wat als gewoon niet meer gewoon is, wat gebeurt er als je partner/ouder langzaam wegglijdt, beweeg je mee of tegen?
 
De dansvoorstelling duurt inclusief inleiding en nagesprek 75 minuten.
 
Pauze met drankjes. Daarna van 17.00 - 18.00 uur een panelgesprek over dementievriendelijk wonen in Amsterdam: Het aantal mensen met dementie zal ook in Amsterdam sterk toenemen. Terwijl de wachtlijsten voor verpleeghuizen langer worden en het tekort aan zorgpersoneel groter wordt. Hoe zorgen we ervoor dat mensen met dementie zo lang mogelijk op een veilige en prettige manier thuis kunnen blijven wonen? Wat is er nodig om bestaande huizen dementievriendelijk te maken en om nieuwe woonvormen te ontwikkelen tussen huis en verpleeghuis in? En hoe kunnen we hiervoor de handen ineen slaan.
 

“Ik was zeer onder de indruk van Onvoorwaardelijk. In eerste instantie was ik wat gereserveerd omdat ik niet zo bekend ben met moderne dans. Bovendien vroeg ik me af hoe jullie de link wilden leggen met Alzheimer. Maar het is zo mooi en liefdevol gedaan. Zo beeldend en toegankelijk, dat ik alle reserves heb laten varen. Ik was bij de nabespreking en sprak een mantelzorger, hij liet weten tot tranen geroerd te zijn. Ik snap hem volledig.”

Erna Kok, social worker en consulent mantelzorg Welzijn Kampen

 

CREDITS

Concept: Vuur en Vlam Produkties
Choreografie: Germa Scholten en Marjan Hommes Componist: Micha Wink
Spel: Dick Cohen
Dans: Lieke van Kesteren, Michelle Kooi, Lili Kok, Rosa Allessie, Mathijs van Werkhooven, Don Raven, Germa Scholten