Theater

Oorlogsvrouwen

Compagnie Karina Holla
    • highlight
    • cursus
    • première
    • inleiding/nagesprek
    • we are public

"In haar grandioze spel komen kwetsbaarheid en onverzettelijkheid schitterend samen"

- Theaterkrant

Theater

Oorlogsvrouwen

Compagnie Karina Holla

Karina Holla vertelt oorlogsverhalen van jonge Russische vrouwen die in 1941 de oorlog ingingen om tegen Hitler te vechten

Karina Holla vertelt enkele oorlogsverhalen van jonge Russische vrouwen die in 1941 de oorlog ingingen om tegen Hitler te vechten. Vrouwen in onmenselijke omstandigheden.

Wat zij meemaakten aan het front was zo gruwelijk dat ze er lange tijd over moesten zwijgen. De vrouwen dragen geweren die soms groter zijn dan zijzelf of alsof het geweer een pop is. Ze zijn mecaniciens, soldaten van afweerraketten, ze werpen bommen, zijn piloten van gevechtsvliegtuigen, worden gevangen genomen en gefolterd. Toch blijven ze vrouwen.

In de vier jaar van de oorlog kunnen ze alles, durven ze alles. Zij slaan een stuk van hun leven over om het vaderland te verdedigen. In plaats van bruiden werden ze soldaten.

In het begin worden ze bespot en uitgelachen omdat ze vrouw zijn: jij met die dunne armpjes. Ze krijgen medailles, maar na de oorlog mogen ze niet over hun ervaringen praten. Alleen de heldenverhalen van de mannen mogen gehoord worden.

Gebaseerd op De Oorlog heeft geen Vrouwengezicht van Svetlana Alexijevitsj. Zij heeft 300 vrouwen geïnterviewd over hun ervaringen als soldaat in de tweede wereldoorlog. De verhalen worden omlijst door Rowan Kievits en Roman Brasser, die Kurt Weill en Tadeusz Sygietyński zingen.

Op dinsdag 26 november gaat Oorlogsvrouwen in première in CC Amstel!
Deze voorstelling maakt deel uit van de Cursus: Kijken naar Toneel.

Oorlogsvrouwen is op woensdag 27 november opgenomen in het We are Public-aanbod. Public-tickets zijn online en aan de kassa te koop. Zorg er voor dat je op de dag zelf uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Doe je dit niet dan vervalt je ticket.

Op donderdag 28 november is er na afloop van de voorstelling een nagesprek in de zaal. Onder leiding van Joyce Roodnat. Ook Karina Holla en regisseur Mette Bouhuijs schuiven aan.

Concept, spel: Karina Holla
Zang: Rowan Kieviets, Roman Brasser
Regie: Mette Bouhuijs
Fotografie: Eddy Wenting/Paulina Matusiak

Website Karina Holla