Theater

Oorlogsvrouwen

Compagnie Karina Holla
    • highlight
  • Regulier: € 16.50
    CJP / Stadspas / Student / 65+ : € 14.50
  • Zaal

"In haar grandioze spel komen kwetsbaarheid en onverzettelijkheid schitterend samen"

- Theaterkrant

Theater

Oorlogsvrouwen

Compagnie Karina Holla

Karina Holla vertelt oorlogsverhalen van jonge Russische vrouwen die in 1941 de oorlog ingingen om tegen Hitler te vechten

Karina Holla vertelt enkele oorlogsverhalen van jonge Russische vrouwen die in 1941 de oorlog ingingen om tegen Hitler te vechten. Vrouwen in onmenselijke omstandigheden.

Wat zij meemaakten aan het front was zo gruwelijk dat ze er lange tijd over moesten zwijgen. De vrouwen dragen geweren die soms groter zijn dan zijzelf of alsof het geweer een pop is. Ze zijn mecaniciens, soldaten van afweerraketten, ze werpen bommen, zijn piloten van gevechtsvliegtuigen, worden gevangen genomen en gefolterd. Toch blijven ze vrouwen.

In de vier jaar van de oorlog kunnen ze alles, durven ze alles. Zij slaan een stuk van hun leven over om het vaderland te verdedigen. In plaats van bruiden werden ze soldaten.

In het begin worden ze bespot en uitgelachen omdat ze vrouw zijn: jij met die dunne armpjes. Ze krijgen medailles, maar na de oorlog mogen ze niet over hun ervaringen praten. Alleen de heldenverhalen van de mannen mogen gehoord worden.

Gebaseerd op De Oorlog heeft geen Vrouwengezicht van Svetlana Alexijevitsj. Zij heeft 300 vrouwen geïnterviewd over hun ervaringen als soldaat in de tweede wereldoorlog. De verhalen worden omlijst door Rowan Kievits en Roman Brasser, die Kurt Weill en Tadeusz Sygietyński zingen.

Concept, spel: Karina Holla
Zang: Rowan Kieviets, Roman Brasser
Regie: Mette Bouhuijs
Fotografie: Eddy Wenting/Paulina Matusiak

Website Karina Holla