"Ik voel me vereerd dat Yeliz mijn ervaringen in de dans heeft gecreëerd."

"Ik voel me vereerd dat Yeliz mijn ervaringen in de dans heeft gecreëerd."

Monique Duurvoort over haar samenwerking in het kader van Keti Koti X Dutch Stories.

Keti Koti X Dutch Stories. Een productie van CC Amstel. 
 
 
De afgelopen periode zijn er verhalendragers geweest vanuit Amsterdam en uit de buurt van Amsterdam die hun verhaal hebben overgedragen aan drie makers. Vervolgens zijn die makers elk vanuit hun eigen kunstdiscipline een compositie gaan maken die ze aan de dragers van het verhaal hebben gepresenteerd.
 
Storytelling, muziek, dans en ritueel worden verbonden en afgewisseld met elkaar. Daarbij is de werkmethode van Aminata Caïro en haar theorie van 'holding space' leidend geweest.
 
Monique Duurvoort is één van de verhalendragers die voor dit project is geselecteerd. Bekend en van naam en faam als danser bij het Nationale Ballet, heeft zij in haar carrière genoeg meegemaakt als het gaat om het verwerven van een positie binnen een voornamelijk Witte wereld. Maker Yeliz Dogan ging aan de slag met haar verhaal. 
 
 
Hi Monique! Hoe ben je betrokken geraakt bij Dutch Stories?
Ik ben een tijd geleden door Vincent Verburg (maker/danser met wie ik in het verleden veel gewerkt heb) voor dit project benaderd. Ook heb ik eerder met Aminata Cairo gewerkt, dus het leek me een leuk project om aan mee te werken. Ik voel me vereerd dat binnen dit project performer Yeliz Dogan een 'herinterpretatie' van mijn ervaring/verhaal in (de) dans creëert.
 

Kun je iets vertellen over het proces met de makers?
Ik ben dus gekoppeld aan Yeliz Dogan. Zij is begonnen met het lezen en bekijken van verschillend werk wat ze o.a. online/via mijn website heeft gevonden. Daarna hebben we (via Zoom) nog een uitgebreid gesprek gevoerd. Diverse vragen die ze nog had naar aanleiding van wat ze tot dan toe over mij te weten was gekomen hebben we toen besproken.
 

Hoe heb je ervaren wat de makers van jouw verhaal hebben gemaakt?
Ik vond het een heel leuk en interessant project om aan mee te doen. Zeker omdat Yeliz haar presentatie middels een voordracht (dus in woord) heeft gedaan. Juist omdat verbale expressie naar mijn idee niet mijn sterkste ding is vond ik het heel interessant om een 'vertaling/interpretatie' van mijn verhaal in die vorm te ervaren.
 

Wat hoop je dat mensen meenemen na het zien van de presentatie?
Wat ik het mooiste zou vinden is als mensen iets van zichzelf herkennen in deze individuele verhalen.
 
 
Benieuwd naar het resultaat? Kom dan naar Keti Koti X Dutch Stories op zondag 30 juni bij CC Amstel. Lees er hier meer over en bestel je tickets.