Metty vertelt: Komt een Mens bij de Dokter gaat over meer bewustzijn creëeren
Metty vertelt: Komt een Mens bij de Dokter gaat over meer bewustzijn creëeren
Vanaf 7 februari is de expositie 'Komt een Mens bij de Dokter' te zien bij Theater CC Amstel. Metty Spelt was betrokken en vertelt.
In de tentoonstelling Komt een Mens bij de Dokter zie en lees je verhalen uit de spreekkamer. Verhalen van mensen die door schaamte, onwetendheid en verkeerde aannames lang niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Ontmoet mensen die, hoe verschillend ze ook zijn, één ding met elkaar gemeen hebben: ze zoeken naar passende zorg.
Metty Spelt werkt als programmamanager gezondheid namens WOMEN Inc. In de alliantie houdt zij zich onder andere bezig om een netwerk van professionals op te zetten die betrokken worden bij de implementatie van de verschillende handelingsperspectieven die zij ontwikkeld hebben en zijn opgenomen in de toolkit van de alliantie.
Hoe is de expositie 'Komt een Mens bij de Dokter' ontstaan en wat is de rol van WOMEN Inc. geweest?
Metty: Afgelopen 6 jaar heeft de Alliantie Gezondheidszorg op Maat, bestaande uit WOMEN Inc. COC Nederland en Rutgers, zich ingezet voor sekse, gender en lHBTI sensitieve zorg. Zorg waarbij rekening wordt gehouden met diversiteit in sekse, gender en seksuele oriëntatie.
Aan het eind van de eerste alliantieperiode (2018-2022) is in 2022 de tentoonstelling Komt een mens bij de dokter ontwikkeld, in samenwerking met de Stichting Open Mind, om bij professionals, stakeholders en publiek meer bewustwording te creëren over het belang van passende zorg voor iedereen. Hierin worden verhalen verteld van patiënten en inzichten van zorgprofessionals gedeeld inclusief mooie portretten. WOMEN Inc. heeft deze tentoonstelling namens de alliantie georganiseerd.
Wat is jouw persoonlijke relatie met het onderwerp?
Metty: Ik zet mij al sinds 2012 in voor de aandacht voor de verschillen in sekse en gender binnen de gezondheidszorg. We weten dat levensverwachting van vrouwen in Nederland hoger is dan die van mannen, maar vrouwen leven langer in slechtere gezondheid. Dat komt onder andere doordat onderzoek van oudsher is gedaan op mannen. We weten daardoor minder van het vrouwenlichaam in het algemeen en specifiek op het gebied van menstruatie- en hormoon-gerelateerde klachten en aandoeningen. Het gevolg hiervan is dat vrouwen vanwege verkeerde diagnose, behandeling of medicijngebruik veel langer last hebben van fysieke en/of mentale klachten. In deze tentoonstelling zien we dan ook verhalen van vrouwen in hun zoektocht naar de juiste diagnose en behandeling.
Waarom moeten mensen komen kijken vind jij?
Metty: Door het lezen van de verhalen over de zoektocht naar goede zorg hopen wij van de Alliantie gezondheidszorg op maat dat mensen bewuster worden van het belang van een juiste diagnose en behandeling. Zodat mensen hierover in gesprek gaan, met elkaar maar ook met de huisarts, behandelend arts of een andere behandelaar.