Theater

Goodbye Macondo

Lleca Teatro
    • beeldend theater
Theater

Goodbye Macondo

Lleca Teatro

In een landschap van herinneringen blikken de spelers van Goodbye Macondo terug op de gewelddadige politieke systemen die zij zijn ontvlucht, maar niet achter zich kunnen laten

In april 2018 breken er in Nicaragua protesten uit tegen het onderdrukkende regime van Ortega. Duizenden inwoners worden in de nasleep vervolgd, gevangengezet of gedwongen hun land te verlaten. In Goodbye Macondo komen de persoonlijke ervaringen van Nicaraguaanse vluchtelingen samen in de fictieve plaats Macondo, genoemd naar de locatie van Márquez’ magisch realistische roman Honderd Jaar Eenzaamheid. In een zintuigelijk landschap van herinneringen blikken zij terug op de gewelddadige politieke systemen die ze achter zich hebben gelaten, maar niet los kunnen laten. 

Gerechtigheid
Wie heeft het recht op herinnering? Wiens waarheid telt? Wat mag besproken worden en wat moet verzwegen blijven? Hoe kan verzet vorm krijgen van ver? Schuldgevoelens, angst en ontkenning maken langzaam ruimte voor de drang naar creatieve uiting en gerechtigheid. Vanachter het masker, vanuit de farce, de macht te bevragen.

Over Lleca Teatro
Lleca Teatro is een theatergroep uit Nicaragua, bestaande uit Nicaraguaanse vluchtelingen en solidaire kunstenaars. Geweld is, in al haar vormen, een belangrijke bron en vertrekpunt van hun werk. In de loop der jaren werkten ze met (ex) gedetineerden en in gevangenissen in Nicaragua. Daar ontwikkelden ze een uitgesproken methodiek waarbij het lichaam wordt ingezet als bron van verbeelding, informatie en creativiteit. De groep ontwikkelde Goodbye Macondo speciaal voor het International Community Arts Festival (ICAF).

 

Na afloop van het stuk blijft het décor staan als installatie, zodat het publiek het landschap van herinneringen van dichterbij in zich op kan nemen. Je mag er dan ook zelf een herinnering aan toevoegen. Aansluitend is er een nagesprek.

Concept & regie: Mick Sarria

Compositie & muziek: Wil Galo

Spel: Josimar Téllez, Gabriel Castillo, Pepe Dietrich Snyder, Lalo Montes, Lupita Grecia, Geraldine Lamadrid Guerrero, Mick Sarria.

Decor: Carlos Porras Arroyo & Mick Sarria

Kostuums: Carlos Porras Arroyo & Geraldine Lamadrid Guerrero

Tekst: Enrique Langrand, San Juan de la Cruz & Mick Sarria

Dramaturgie & licht: Mick Sarria & Luciana Tendijck

Geluid: Wil Galo & Luciana Tendijck

Techniek: Luciana Tendijck

Productie: Lleca Teatro

Met dank aan: ICAF en CC Amstel

Installatie EXPATRIA: Geraldine Lamadrid Guerrero & Luciana Tendijck