Muziek(theater)

Salon op Zuid. Exiles

New European Ensemble
  • Regulier: € 12.50
    OBA-pas: € 6.25
  • OBA-zaal

Salon rondom teksten van schrijvers die in ballingschap hebben geleefd

Muziek(theater)

Salon op Zuid. Exiles

New European Ensemble

Waar muziek en literatuur samenkomen

Ballingschap speelde in de loop van de 20e eeuw een grote rol in de wereld van de kunsten. Denk aan de jaren ’30 waar verschillende Duitse kunstenaars de veiligheid van het Amerikaanse continent opzochten. Ook later in de geschiedenis verlieten kunstenaars hun thuisland vanwege veiligheidsredenen of censuur.

Dit programma brengt diverse teksten bijeen van schrijvers die in ballingschap hebben geleefd in de afgelopen honderd jaar. James Joyce, Thomas Mann, Salman Rushdie, Paul Celan en Syrische dichter Adonis passeren de revue. Kleurrijke muziek van componisten die hun noodlot deelden waaronder de Syrische Kareem Roustom, Bela Bartók, Arnold Schönberg en Kurt Weill.

Teksten: Paul Celan, Adonis, James Joyce, Thomas Mann, Salman Rushdie
Klarinet: James Meldrum
Viool: Rada Ovcharova
Piano: Hannah Shybayeva
Muziek: Bartok, Schönberg, Krenek, Roustom, Kurt Weill

Website New European Ensemble
Facebook New European Ensemble

-----
Muziek en literatuur hebben elkaar al eeuwenlang geïnspireerd. Componisten hebben teksten op muziek gezet, maar ook op andere manieren bestaat tussen muziek en literatuur een dynamische interactie. Veel schrijvers laten zich door de vorm van muzikale composities inspireren. Componisten vinden bij dichters inspiratie om nieuwe klankwerelden te verkennen. En componisten en schrijvers trekken vaak met elkaar op voor een gemeenschappelijk artistiek ideaal. In deze salons laten we muziek en literatuur samenkomen. Elke maand met een ander thema. In seizoen 18/19 zijn de salons op woensdag 17 oktober, vrijdag 9 november, woensdag 19 december, woensdag 16 januari, woensdag 20 februari, woensdag 20 maart, woensdag 10 april, woensdag 22 mei, woensdag 19 juni.