Muziek(theater)

Schoppenvrouw

LEKS compagnie / Ekaterina Levental
    • highlight
    • première
    • we are public

Een spel met identiteiten, een ode aan hoop en vrijheid

Muziek(theater)

Schoppenvrouw

LEKS compagnie / Ekaterina Levental

Zangeres Ekaterina Levental vertelt het verhaal van haar oma en vier vrouwen van dezelfde generatie

Schoppenvrouw gaat op zaterdag 21 september in première in CC Amstel!

Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas, Ulrike Meinhof en Dora Gorohovskaya.
Vijf iconen, vijf thema’s, vijf clichés en vijf herkenbare vrouwen.

Schoppenvrouw toont de kracht van deze legendarische vrouwen die zich vrijvochten van hun lot. En met succes. Maar het succes werd een legende die hen – opnieuw – gevangen hield. Schoppenvrouw laat het gevecht tussen mens en legende zien, en hoe deze krachtige vrouwen dàt gevecht verloren.

“Het is ook veel makkelijker om geaccepteerd te worden als legende dan als mens.” – Maria Callas

Schoppenvrouw is een spel met identiteiten, een ode aan hoop en vrijheid. De vrijheid om aan ons eigen plakboek te ontsnappen, om te mogen veranderen. En een verhaal over angst, die steeds weer die vrijheid blokkeert.

Ekaterina Levental vertelt het verhaal van deze vrouwen in een raamvertelling gebaseerd op haar eigen jeugd. En op het leven van haar oma Dora Gorohovskaya, met wie ze haar slaapkamer deelde. Deze oorlogsheldin werd op handen gedragen; in tijden van nood wist zij hoe ze moest helpen. Maar thuis was ze een tiran met wie het dagelijks leven een hel kon zijn.

Die huiselijke intimiteit herkennen we, de dominantie en de onmacht, en het krampachtige gedrag achter gesloten deuren. Gedrag dat schril afsteekt tegen het beeld dat de buitenwereld koestert. In die intimiteit zal Ekaterina deze vijf vrouwen oproepen, vertegenwoordigen, hun kracht verklanken en hun onmacht invoelbaar maken. Ze speelt en zingt in deze aangrijpende performance, begeleid door prachtige muziek.

Schoppenvrouw is deel van een autobiografisch drieluik van LEKS compagnie: De Weg, De Grens en Schoppenvrouw.

Schoppenvrouw is op zondag 22 september opgenomen in het We are Public-aanbod. Public-tickets zijn online en aan de kassa te koop. Zorg er voor dat je op de dag zelf uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Doe je dit niet dan vervalt je ticket.

Performance, mezzosopraan: Ekaterina Levental
Kostuums: Amber Willemztijn
Samenstelling, regie: Chris Koolmees

Duur: 75 min.

Website LEKS compagnie
Facebook LEKS compagnie