Theater

Vecht

Maxine Palit de Jongh, Zephyr Brüggen en Nadia Amin - Likeminds
    • theater
Theater

Vecht

Maxine Palit de Jongh, Zephyr Brüggen en Nadia Amin - Likeminds

Bekroond theaterstuk over de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire.

In opdracht van Likeminds schreef Maxine Palit de Jongh een actueel theaterstuk over institutioneel racisme. Vecht maakt de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire (waar tienduizenden ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur) voelbaar.

'Ik teer op tekorten
Dat is nog erger dan niks.'

op je hoede
Wat betekent het om uitgekleed te worden door de overheid? Wat betekent het om altijd op je hoede te moeten zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit?

ondergang
In de aangrijpende monoloog Vecht die Maxine Palit de Jongh op basis van het toeslagenschandaal schreef, maken we de ondergang mee van Zafirah een jonge levenslustige vrouw die werkt voor de juridische afdeling van een overheidsinstelling, twee kinderen opvoedt en geplet wordt in de racistische raderen van de overheid. Envelop na envelop valt op de mat, waarin Zafirah wordt aangemerkt als fraudeur. Ze moet betalen en boeten tot er niets meer van haar overblijft. 

verwoesting
Vecht maakt de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire (waar tienduizenden ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur) voelbaar

 

Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin, Zephyr Brüggen zijn met de voorstelling Vecht, genomineerd de BNG Bank Theaterprijs 2023.

 

“Wat een tekst, wat een performance! De ontwikkeling van Zafirah van zorgeloze moeder tot een schim van zichzelf neemt bijna de vorm aan van een Grieke tragedie.” – Theaterkrant

“Het is een verstikkend en wanhopig verhaal. Eenzaam, maar ook zo krachtig en confronterend” - Parool

 

credits:

Credits
Maxine Palit de Jongh (tekst), Nadia Amin (spel/regie), Zephyr Brüggen (regie), Loes Schakenbos (vormgeving/lichtontwerp), Eos Brüggen (kostuum), Akelei Loos (kostuum), Martin van Hees (muziek), Liet Lenshoek (dramaturgie, tekst begeleiding), Luca van Deurzen (techniek), Ray Vaessen (techniek), Jean van Lingen (scènefotografie), Studio Bas Koopmans (grafisch ontwerp, Sergio Gridelli (trailer) en Likeminds (producent)

 

Met dank aan: Matthias de Koning, Erasmus Mackenna, Mariana Aparicio Torres en Xander van Vledder