interview

Joris Buizer werd verliefd op theater en HipHop en maakte FALLIN'

interview

Joris Buizer werd verliefd op theater en HipHop en maakte FALLIN'

Op donderdagvond 8 juni staat Joris Buizer met zijn afstudeervoorstelling FALLIN' bij CC Amstel.

Hi Joris! Wanneer werd je voor het eerst verliefd op theater?

Mijn allereerste herinnering aan theater is het Land van Ooit. Ik was denk ik vijf jaar oud en mijn ouders namen me mee. Het was een soort themapark met ridders en ik was onder de indruk van de figuren die helemaal in hun rol opgingen. Er werd gestreden op paarden met lansen en zwaarden. Maar het meest bijzondere vond ik dat de kinderen er de baas waren. Het voelde alsof je een andere realiteit instapte, dat was de eerste keer dat ik meemaakte dat theater dat teweeg kan brengen. 


En hoe zit dat met HipHop? 

Toen ik opgroeide waren er in zekere zin altijd wel elementen van HipHop om mij heen, er werd Rap geluisterd op het schoolplein, en op de middelbare school kregen we af en toe een workshop breakdancen. Dat de HipHop veel meer is dan alleen Rap en Breakdance ontdekte ik rond mijn dertiende. Via Youtube stuitte ik op de rapbattles van PunchOutBattles, dat is accapella battlerap. De sfeer die ik zag bij die battles maakte indruk op me. Vanaf toen heb ik vooral veel rap geluisterd en begon ik zelf meer te schrijven. Sinds het begin van mijn studie docent theater in 2019, ben ik me gaan verdiepen in de oorsprong en cultuur van de HipHop. Nu, in mijn afstudeerjaar is die HipHopcultuur het thema van mijn afstudeeressay. 


In FALLIN' verbindt je Griekse Tragedies met HipHop, hoe zorg je dat die twee samenkomen?

In mijn maakprocessen probeer ik de HipHop als startpunt te zien. Ik gebruik het als inspiratie voor een manier van maken.

Dat betekent voor mij dat ik de performers waarmee ik werk vooral kaders geef om zelf te creëren. Omdat de performers talentvol zijn en verbinding met de HipHop(cultuur) hebben maken zij dan betekenisvol materiaal.

En de Griekse mythe dient als inspiratiebron om vanuit te maken, het verhaal moet de performers inspireren en aanspreken. Griekse mythes hebben altijd een duidelijk moraal die door middel van een metafoor duidelijk wordt. In de mythe over Icarus is het thema: hoogmoed komt voor de val. Ik ben benieuwd naar wat hoogmoed betekent voor hen en daag ze uit hun perspectief te geven.

Verder geeft de griekse mythe veel beeldende inspiratie. Ik zag toen ik het las meteen van alles voor me. Maar dat moet je 8 juni maar komen zien!

Koop hier je tickets