Theater

Bloei

Aileen Pfauth
    • sub club
Theater

Bloei

Aileen Pfauth

In de solovoorstelling Bloei neemt Aileen je mee in de belevingswereld van haar opa, dichter en kunstenaar Frits Ekkel, nu hij dementeert

Frits is gediagnosticeerd met Dementie met Lewy Bodies. Nu zijn hoofd wordt bevolkt door 'wanen' wendt hij z’n dichterschap aan als ultieme kunstgreep om z’n kop er bij te houden. Hij spreekt in raadselachtige gedichten over wat hij ziet: eksters die mensenkinderen koesteren, reuzen die als trapeze-artiesten in de bomen balanceren, gehurkte mannen met bruine hemden die deelnemers zijn in een onbegrijpelijke spel…

In een poging de waanzin te ontnuchteren doet hij niets anders dan hij altijd al deed als dichter: hij omkleedt het onbegrijpelijke met woorden tot de contouren ervan zichtbaar worden. Net als ik denk dat hij wegdroomt in een vrije val van associaties laat hij me met zijn ongelooflijke gevoel voor humor weten dat hij precies weet wat ik denk: dat we in een waanzinnige wereld zijn beland.

Componist Gagi Petrovic creëerde een rauwe en poëtische geluidsomgeving, gebaseerd op geluidsopnames die Aileen maakte van gesprekken met Frits in zijn atelier. Bloei heet naar de gelijknamige bundel met verzameld werk van Frits, die werd uitgegeven met behulp van een crowdfunding via Voordekunst. Deze werd opgezet o.a. door zijn goede vriend, de inmiddels overleden, Serge Daan.

Gedicht van Frits:

Wie wil schrijven waart rond
en raakt weg in de nevels boven
het lege papier
daar is het stil
er huist een witte wijsgerige orde
waar niet wordt gesproken
men gaat langzaam
de ogen geloken
langs paden met zeer ijle bomen
men delibereert men tast in het rond en wacht af

Concept, spel: Aileen Pfauth
Eindregie: Nelleke Zitman
Tekst: Frits Ekkel, Aileen Pfauth
Geluidsontwerp: Gagi Petrovic
Decorontwerp: Karmijn Lange
Decorbouw: Eric van Vuurde
Licht, techniek: Luc Huisman
Productie: Willemijn Bakker
Met dank aan: Erik van ’t Wout, Truusje Graste, David Goddyn, Ioana Tudor, Judith en Peter van Doorn en alle donateurs die dit project steunden via Voordekunst.
Speciale dank aan: Loeky Ekkel, Lotte Ekkel en Quirien Ekkel en Lot Portier
Mede mogelijk gemaakt door: een bijdrage van het Lirafonds

Duur: 70 min.

Website Aileen Pfauth
Facebook Aileen Pfauth