Muziek(theater)

Breathe

Kalpanarts | Kalpana Raghuraman i.s.m. Matangi Quartet
    • dans
Muziek(theater)

Breathe

Kalpanarts | Kalpana Raghuraman i.s.m. Matangi Quartet

Indiase dansvormen met urban en hedendaagse stijlen gecombineerd in een hybride danstaal.

In de Indiase filosofie en samenleving gaan de gedachten over vrijheid niet zozeer over het overmeesteren van beperkingen, terwijl dat in het Westen vaak als het belangrijkste gezien wordt. Vrijheid gaat daar vooral over innerlijke vrijheid. Individuen zijn dan niet afhankelijk van externe omstandigheden om hun vrijheid te ervaren.

facetten van vrijheid
In Breathe komen veel facetten van vrijheid naar voren, zoals ademruimte, bewegingsvrijheid en spontaniteit, maar ook beklemming. De geboorte van Simeon ten Holt, honderd jaar geleden, vormt de inspiratie van de voorstelling. Ten Holt is de favoriete componist van het Matangi Quartet. Het strijkkwartet begeleidt de dansers van Kalpanarts.

Artistiek leider Kalpana Raghuraman combineert Indiase dansvormen met urban en hedendaagse stijlen tot een hybride danstaal. Simone Giacomini tekent voor de compositie, waarbij hij zich laat inspireren door het tranceachtige werk van Simeon ten Holt.

 

credits:

choreografie Kalpana Raghuraman concept Kalpana Raghuraman en Gysèle ter Berg dans Laila Gozzi, Frederik Kaijser, Manouk Schrauwen, Indu Panday/ Sooraj Subramaniam en Riccardo Zandoná livemuziek Matangi Quartet muziekcompositie Simone Giacomini kostuumontwerp Aziz Bekkaoui lichtontwerp & toneelbeeld Jeffrey Steenbergen dramaturgie Vincent Wijlhuizen