Theater

De Vlieger

Mounir Samuel
    • storytelling
    • nagesprek
    • theater
Theater

De Vlieger

Mounir Samuel

BENEFIET Voor het eerst in Nederland! Eerder speelde Mounir Samuel de voorstelling in Kroatië tijden het Arab Queer Festival.

BENEFIET. De opbrengsten van de voorstelling en het nagesprek zullen volledig worden gedoneerd aan UNRWA. 

Op de klanken van de legendarische Libanese zangeres Fairuz, laat schrijver, journalist en theatermaker Mounir Samuel vanuit een Egyptisch koffiehuis zijn prachtige zeshoekige tayarra op. Die vlieger die hij samen met zijn vader maakte, dat moment is Mounir’s mooiste jeugdherinnering en het enige moment dat de werelden van Nederland en Egypte volledig samenkwamen.

Datzelfde Arabische woord voor vlieger tayarra, betekent ook vliegtuig. Van het onschuldige vliegeren met zijn vader neemt Mounir je mee naar het donderende geraas van de Twin Towers en alles wat daarmee en daarna in de wereld en ook in ons land ten val kwam.

Met zijn prachtige story telling reist Mounir van de polder naar het oude Egypte en verbindt hij de nachtmerries van de farao in de oude Bijbelse en Koranische verhalen naar de angstige dromen van deze tijd.

Openlijk vertelt Mounir over zijn transitie. Van de dochter van zijn Hollandse moeder veranderde hij in de zoon van zijn Egyptische vader, wat grote en blijvende gevolgen had. De voorstelling eindigt ten slotte bij de laatste vliegersars van Gaza, tot de vliegtuigen en drones ook daar een einde maakte aan de laatste tayarra’s en hun jonge vliegersars.

Deze improvisatievoorstelling wordt op 7 december voor het eerst in Nederland opgevoerd. Eerder speelde Mounir Samuel de voorstelling in Kroatië tijden het Arab Queer Festival. De aanwezige Nederlandse ambassadeur schreef na afloop de volgende woorden over de voorstelling: “Prachtig, ontroerend en verbredend."

Juist in deze tijden is het zo belangrijk om de blik naar buiten en het hart open te houden, hoe ingewikkeld dat soms ook is, zowel persoonlijk als professioneel.”

Na afloop van de voorstelling vindt een gezamenlijk gesprek plaats met de aanwezigen in de zaal. 

De opbrengsten van de voorstelling en het nagesprek zullen volledig worden gedoneerd aan UNRWA - de VN organisatie die verantwoordelijk is voor de essentiële levensbehoeften, opvang, zorg, onderwijs en juridische representatie van de Palestijnen in Gaza en ver daarbuiten (waaronder de nu opnieuw ontheemde Palestijnen in Libanon).