Dans

F(r)ictie & Fluïd

Denden Karadeniz
    • double bill
    • dans
Dans

F(r)ictie & Fluïd

Denden Karadeniz

Dans double bill in samenwerking met Denden Karadeniz

Het programma van 15 september bestaat uit:

Fluïd
Een duet tussen danser Denden Karadeniz en zangeres Shashwathi Jagadishm in een choreografie van Kalpana Raghuraman.

Dans & zang: Denden Karadeniz & Shashwathi Jagadish
Chorepgrafie Kalpana Raghuraman
Compositie: Simone Giacomini 

NRC HANDELSBLAD
'Kalpana Raghuraman maakte twee korte duetten voor een danser en een muzikant, waarbij ze in Fluïd mooi aantoont waar breakdance en Indiase dans elkaar raken en samenvloeien. Denden Karadeniz demonstreert op de zoete zang van Shashwathi Jagadish zijn soepele vloerwerk en gebroken lijnen in bevroren schouderstanden, die plots logisch in die Indiase klankwereld blijken te passen.' Francine van der Wiel

Theaterkrant
Naast het krachtige lijf van Karadeniz staat op de vloer de Indiase zangeres Shashwathi Jagadish. Tegenover zijn indrukwekkende shoulder stands, explosieve sprongen en dynamische armbewegingen waarin breakdance moves zich mengen met mudhra’s en vloeiende lijnen, stelt zij haar glimlach en haar heldere, golvende zoete stem. Met de handpalmen naar voren, de rechterhand met de vingers omhoog wijzend en de linker met de vingers naar beneden, geeft ze het teken van vreedzaamheid. Samen lopen ze een ronde over de dansvloer. Er vloeit een zachtheid in de ruige bewegingstaal, en de serene zangeres kijkt open in de ogen van de danser als ze tegenover elkaar komen te staan.
Wendy Lubberding

F(r)ictie

In F(r)ictie vertrekt Denden vanuit een Japans gezegde: “Fall down seven, stand up eight". Dit betekent dat elke keer als het leven je tegenzit, je weer opstaat en doorgaat. Geïnspireerd door de mysterieuze oasis van een woestijn, door de energie die wordt opgewekt door frictie, experimenteert hij met choreografische elementen zoals tijd, herhaling, groepswerk versus individu. Denden onderzoekt zijn dynamische en zeer fysieke bewegingstaal verder als metafoor voor het leven in deze tijd, in een maatschappij die een aaneenschakeling lijkt van frictie en fictie en van vallen en opstaan.

Choreografie: Denden Karadeniz
Dans: Elsa Dobrynina-Becks, Melissa Damayanti, Thersa Bergmann, Stasy Terahnova, Zeen Dahbour, Rolf Kuijpers, Senne Reus, Lola van Rumpt, Cody Schuitemaker
Artistieke begeleiding: Suzy Blok / ICK-Artist Space
Dramaturgie: Nicole Geertruida
Dramaturgie assistent: Astrid Klein Haneveld
Fotografie: Thomas Lenden
Productie: ICK Dans Amsterdam / ICK-Artist Space
New Adventures is mede mogelijk gemaakt door subsidie van Fonds
Podiumkunsten en Gemeente Amsterdam

Website

Denden Karadeniz (Nederland, 1990) is professioneel danser, docent, choreograaf en oprichter van Zero Dance Theatre: het eerste hiphop / contemporary fusiongezelschap van Nederland waar floorwork techniek uitblinkt. Een unieke mix van diverse dansstijlen en dansachtergronden die samenkomen in een zeer fysieke bewegingstaal. Na zijn dansdiploma trainde hij verder in Los Angeles  en Australië (Australian Dance Theatre) om het beste van twee werelden te krijgen. Met zijn roots uit de battle scene, ervaring op televisie en liefde voor theater creëerde hij zijn eigen unieke Floorwork techniek (Zero) gebaseerd op een mix van breakdance en contemporary, die hij nu doceert aan Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Amsterdam en over de hele wereld.