Muziek(theater)

Feest tijdens de pest

Jonge Opera i.s.m. het Russisch Kamerkoor
    • externe kaartverkoop
    • afgelast
Tickets zijn te koop via de website van Winteravonden aan de Amstel
Muziek(theater)

Feest tijdens de pest

Jonge Opera i.s.m. het Russisch Kamerkoor

De kaartverkoop gaat via de website van Winteravonden aan de Amstel

Update 27 november 2021
Wegens de aangekondigde coronamaatregelen is deze voorstelling helaas afgelast. Bezoekers van deze voorstelling worden zo snel mogelijk gecontacteerd via het gezelschap.
-----

Cui’s Feest tijdens de pest is zelden uitgevoerd, zelfs in Rusland. Er bestaat maar één opname van deze kameropera en de partituur: die leek onvindbaar. Het was de dirigent van die ene opname die Winteravonden aan de bladmuziek hielp. Dat dit werk van Cui nu te horen is, mag dus vrij uniek heten. Een Nederlandse première!

César Cui was componist, beroemd muziekcriticus én meester van de kameropera (ook wel: miniatuur, destijds een nieuw genre). Cui schreef er veertien, naast honderden liederen. In 1900 schreef Cui Feest tijdens de pest. Muziek op een actueel thema: een epidemie, gepaard gaand met grote levensvragen.

Cui had de tijdgeest niet mee. Hoewel zijn collega’s van Magisch hoopje (Moessorgski, Rimski-Korzakov) populair werden en een componist als Liszt Cui bewonderde, raakte Cui’s werk later in vergetelheid. Zeer ten onrechte, bewijst Feest tijdens de pest.

Zang i.s.m. het Russisch Kamerkoor: Jonge Opera
Piano: Irina Sisoeyva
Tekst: Poesjkin
Vertaling Poesjkin, voordracht: Hans Boland
Regie: Radomira Krasavina
Kostuum- en decorontwerp: Maria Vysotskaja

Website