Muziek(theater)

AFGELAST Grond

Ensemble VONK
    • afgelast

Wat betekent een geboortegrond of de plek waar we begraven worden, de bodem waarin de tijd ligt opgeslagen?

Muziek(theater)

AFGELAST Grond

Ensemble VONK

Een muzikale voorstelling waarin GROND de hoofdrol speelt

Wat betekent een geboortegrond of de plek waar we begraven worden, de bodem waarin de tijd ligt opgeslagen? Een muzikale voorstelling waarin GROND de hoofdrol speelt. Vijf muzikanten en een acteur begeven zich in deze veelheid aan betekenislagen. Grond als materie, concreet en alledaags, maar ook de grond waarin een parallelle wereld huist. Een zinderende performance over beweegredenen en het verlangen om luiken te openen.

Schrijver A.H.J. Dautzenberg gaat samen met VONK op zoek naar de betekenis van ‘grond’ in zijn leven en werk. Hij groeide op in een arbeiderswijk in het Zuid-Limburgse dorp Schaesberg. Op een steenworp afstand van zijn ouderlijk huis lag de kolenmijn Oranje Nassau 2. Onder het landschap waarop hij als kind leefde en speelde, existeerde een voor hem onzichtbare maar o zo aanwezige parallelle wereld. Heeft dat invloed gehad op zijn leven, op de manier waarop hij naar de wereld kijkt? En wat betekende het voor zijn schrijverschap?

In de compositie die Nicoline Soeter gaat schrijven wil zij de diversiteit in klank aanboren die grond herbergt. Van rauwe materie tot fijn zand dat door je vingers glipt. VONK gaat in dit project samenwerken met gitarist Pete Harden (o.a. Ensemble Klang). Elektrisch gitaar en vibrafoon als een zinderende gloed in samenspraak met de laagte van basklarinet en tenorsax. Zangeres Rianne Wilbers is een multitalent, weet verschillende stijlen met gemak te verbinden, ze heeft het vermogen om diepere emoties te raken, breekbaar en ongekunsteld. De lijn die VONK met het voorgaande project SONGS heeft ingezet, waarin een idioom tussen indiepop en gecomponeerde muziek opgezocht is, wordt bij GROND afgewisseld met instrumentale delen, klanklandschappen rond de theatertekst van A.H.J. Dautzenberg.

A.H.J. Dautzenberg (Heerlen, 1967) debuteerde in 2010 met de verhalenbundel Vogels met zwarte poten kun je niet vreten. Verschillende recensenten riepen het boek uit tot Debuut van het Jaar. Dautzenberg schreef in gestaag tempo door aan een alom gewaardeerd en veelzijdig oeuvre van romans, verhalen, essays, brieven, gedichten en toneelteksten. Zijn werk werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen. Ook op maatschappelijk vlak liet hij met regelmaat van zich horen; in 2016 won hij de Impact Award voor de armoedeglossy Quiet 500. Vorig jaar verscheen in de reeks Privé-domein het dagboek Ik bestaat uit twee letters en begin 2019 publiceerde hij bij Uitgeverij Pluim Niet het krassen van de kraai, een bundel met tinni- tusgedichten. Dautzenberg woont en werkt in Tilburg-Noord.

Steve Aernouts (1977) is een Vlaams acteur, actief in theater, films en televisieseries. Hij werkte veel samen met regisseuse, performer Laura van Dolron ( Sartre zegt Sorry, Wat nodig is, WIJ) voor Frascati en Het Nationale Toneel. De Volkskrant over Steve: ‘De humor zit hem in de prachtig wezenloos uitgevoerde gesprekjes. Vooral een speler als Steve Aernouts is mees- terlijk met zijn terloopse gebaren en versprekingen.’ Steve speelde o.a. in de jeugdserie GIPS, uitgezonden in 2018 bij Zapp en de film Quality Time van regisseur Daan Bakker, die bij het International Film Festival Rotterdam bekroond werd met de MovieZone Award.

Compositie, artistieke leiding: Nicoline Soeter
Tekst: A.H.J. Dautzenberg
Acteur: Steve Aernouts
Voals: Rianne Wilbers
Saxofoon: Tom Sanderman
Klarinet: Erwin Muller
Slagwerk: Reggy van Bakel
Elektrische gitaar: Pete Harden
In coproductie met Tilt en Het Zuidelijk Toneel

Duur: 60 min.

Website Ensemble VONK