Theater

Het Gesprek

Jurrien van Rheenen i.s.m. CC Amstel & Theater de Generator
    • theater
Theater

Het Gesprek

Jurrien van Rheenen i.s.m. CC Amstel & Theater de Generator

Een theatraal onderzoek naar ons sociale zekerheidsstelsel en de bijstand van Jurrien van Rheenen i.s.m. CC Amstel & Theater de Generator

Het Gesprek is een interactieve voorstelling waarin het publiek onderdeel wordt gemaakt van gesprekken bij de sociale dienst. Je wordt beklemmende situaties ingesleurd die door het bijstandsbeleid zijn ontstaan. Het is een voorstelling over het uitvoeren van het onuitvoerbare, over zelfbeschikkingsrecht en over stil en luidkeels verzet. Over de restanten van onze sociale zekerheid.

Nederland telt 431.000 mensen met een bijstandsuitkering. Het Gesprek is tot stand gekomen door interviews met uitkeringsgerechtigden, activisten, klantmanagers, gemeenteraadsleden, medewerkers van welzijnsorganisaties en juristen, uit Amsterdam en Leiden. Op basis van deze gesprekken schreven Jurrien van Rheenen en Tirza Gevers de tekst.

Jurrien van Rheenen studeerde in 2015 af aan de Toneelacademie Maastricht en maakt sindsdien sociaal realistisch theater. Eerder maakte ze, ook samen met Tirza Gevers, de voorstelling Waarom Mannen Slaan bij Theater De Generator, eveneens op basis van interviews met de betrokkenen partijen.

Recensies
"De indrukwekkende scenes worden afgewisseld met info over armoede en de bijstand: hoe zijn de regels? Hoeveel – of beter: hoe weinig – geld krijg je nu echt?" - in Doorbraak

 

Ook te bezoeken voor stadspashouders. 

Credits

Regie: Jurrien van Rheenen 
Concept en tekst: Tirza Gevers en Jurrien van Rheenen 
Spel: Sarah Jonker en Yorke Mulder-Bhangoo 
Geluidsontwerp: Marc Alberto 
Decorontwerp: Nick Bos 
Lichtontwerp en techniek: Noud Nijssen 
Productie: Klara Beetz en Alejandra Zabala 
Coaching: Ioana Tudor 
Publiekswerker: Sophie Valérie Janssen  
Fotografie: Kiriko Mechanicus
Ontwerp flyer: Jurre Verhoog

Het Gesprek is een coproductie van CC Amstel en Theater en productiehuis de Generator.


Mede mogelijk gemaakt door: VSB fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Vriendenloterij Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Amarte Fonds.


Met heel veel dank aan alle mensen die hun ervaringen wilden delen.