Theater

Het Wilde Oosten

De Nieuwe Oost i.s.m. Kameroperahuis

Los van zijn eigen sterke performance, heeft Kluiving een uiterst fascinerende, poëtische vorm gevonden om de internetfora uit te beelden.

**** Theaterkrant over KEK van Booi Kluiving

Theater

Het Wilde Oosten

De Nieuwe Oost i.s.m. Kameroperahuis

Een wervelende festivalavond vol onbegrensde nieuwe makers, wars van hokjes en dwars door disciplines.

Het Wilde Oosten is een wervelende festivalavond vol onbegrensde nieuwe makers, wars van hokjes en dwars door disciplines. De Nieuwe Oost en Kameroperahuis brengen deze talenten samen en geven ze een plek om te experimenteren en nieuwe kruisbestuivingen te onderzoeken. Het resultaat is een verzameling vernieuwende performances die jaarlijks als karavaan door acht steden dendert: Het Wilde Oosten. Hierin maak je in één avond kennis met de nieuwste lichting dansers, schrijvers, theatermakers en muzikanten uit het oosten. Zet je schrap voor een wervelstorm aan ideeën van theater tot literatuur, van kunst tot wetenschap en van dans tot popmuziek.

Martje Wijers
Martje Wijers (1986) schrijft gedichten, treedt op en slamt. Ze won o.a. de jaarfinales van de poëzieslag in Festina Lente en U-slam in 2016, Bellum Poetica in 2017 en 2018 en stond in de finale van het NK poetry slam in 2017 en 2018. Jurylid Fresku zei dat hij haar stem graag wilde opnemen op een cassettebandje om thuis te kunnen beluisteren. Martje woont in Amsterdam, waar ze werkt als docente Zweeds en Nederlands voor anderstaligen. Binnenkort promoveert ze op een proefschrift in de taalwetenschap aan de Universiteit van Gent.

KEK - Booi Kluiving
Vanuit de frustratie over de Amerikaanse verkiezingen duikt Booi Kluiving als alterego Anon onder in de rechtse internetsubcultuur. Anon raakt zo verzeild in deze wereld dat hij niet meer weet of hij grappen maakt om te provoceren of dat hij echt extreemrechts aan het worden is. Totdat hij voor een keuze komt te staan en verantwoordelijkheid moet nemen voor de gevolgen van zijn acties.

Booi Kluiving is een acteur en theatermaker, afgestudeerd van ArtEZ Toneelschool. Hij gelooft dat het theater de juiste plaats is om onderzoek te doen naar maatschappelijke problemen. Dit doet hij door op zoek te gaan naar 'lelijke' waarheden, standpunten die tegen de norm ingaan om zo taboes te doorbreken en het collectieve gedachtegoed op een positieve manier te beïnvloeden.

Loops - Mervyn Groot & Ytsje Rosier
In de muziek- en dansvoorstelling Loops stellen paaldanseres Ytsje Rosier en drummer Mervyn Groot de verhoudingen tussen hun twee disciplines op scherp. In een bruin café flirten zij met dans en muziek en gaan ze op zoek naar een klik tussen de twee. Is die er wel? En wat als die gevonden wordt?

Ytsje is afgestudeerd als actrice aan de HKU en heeft een passie voor bewegingstheater. Die passie voor beweging vindt zij ook terug in het paaldansen. Mervyn Groot is opgeleid als klassiek slagwerker, die houdt van het opzoeken van de grenzen van zijn discipline. Hij speelt graag multidisciplinaire voorstellingen, moderne muziek en geeft drumles.

Mathilde - Jante Wortel & Matthijs Buddingh
Mathilde is een performance waarbij de makers het publiek uitnodigen mee te gaan op zoek naar intimiteit. Met muziek van Matthijs Budding en tekst van Jante Wortel verlaat de kijker de zaal en volgt hen naar een plek om kennis te maken met Mathilde.

Matthijs Budding zat op de Herman Brood Academie en studeert nu Creative Writing aan ArtEZ. Hij won in 2010 de prijs voor beste gitarist van Nederland onder de achttien. Jante Wortel schrijft proza en poëzie. Ze studeerde in 2017 af aan Creative Writing ArtEZ met de novelle Als de vogel door het glas vliegt en werd geselecteerd voor Arnhemse Nieuwe en het Slow Writing Lab. Jante werkt aan haar debuutroman, die bij Das Mag zal verschijnen.

Tonny Nobel
De performances worden verbonden door de klanken van Tonny Nobel. Hij is muzikant, componist, sound designer en producer. Hij experimenteert binnen de wereld van het componeren, produceren en musiceren.

Tonny maakte deel uit van het elektronicaduo NNENN. Tonny werkt samen met theatermaker Igor Vrebac. Zijn muziek maakt deel uit van de performance TRAENS en de nieuwe voorstelling HEROES.

Makers: Booi Kluiving, Mervyn Groot, Ytsje Rosier, Jante Wortel, Matthijs Buddingh, Tonny Nobel
Performers: Booi Kluiving, Sara Miguelote, Mervyn Groot, Ytsje Rosier, Tiffany Yungtuan Ku, Jante Wortel, Matthijs Buddingh, Tonny Nobel
Regie: Stephanie van Batum
Met dank aan: Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Dioraphte, Gemeente Nijmegen, Gemeente Deventer, Gemeente Doetinchem, Gemeente Enschede, Gemeente Zwolle
Een productie van: De Nieuwe Oost en Kameroperahuis

Duur: 120 min.

Website De Nieuwe Oost
Facebook De Nieuwe Oost