Dans

Libération

Tabitha Cholet
    • festival
    • fringe festival
    • performed in English

Libération triggert emotioneel, breekt met vooroordelen en versterkt de oproep om een eind te maken aan seksisme

Dans

Libération

Tabitha Cholet

Een multidisciplinaire solovoorstelling over de impact van MeToo

Let op! De kaartverkoop gaat op donderdag 18 juli van start via de website van Amsterdam Fringe Festival.

Het autobiografisch verhaal van een jonge vrouw die seksuele intimidatie en machtsmisbruik meemaakte in de podiumkunsten.

Een multidisciplinaire solovoorstelling die door de authentieke zelfexpressie raakt en confronteert. De verschillende stadia van trauma en de soundtrack die de innerlijke wereld, getuigenis en verhaallijn vertelt maken beiden de impact van MeToo zichtbaar en voelbaar. Libération triggert emotioneel, breekt met vooroordelen en versterkt de oproep om een eind te maken aan seksisme.

Tabitha Cholet is een hedendaagse danser, maker, yogadocent en beeldend kunstenaar. Afgestudeerde in 2017, Bachelor of Dance Arts in Context aan Fontys School of Performing Arts, startte zij haar carrière in de company Troubleyn/Jan Fabre waarmee ze 2,5 jaar internationaal heeft opgetreden in de producties Mount Olympus, to glorify the cult of tragedy, a 24 h performance en Belgium Rules/Belgian Rules. Ze beëindigde haar samenwerking na de co-creatie van de solovoorstelling The Generosity of Tabitha.

Tabitha was de eerste die MeToo binnen de compagnie openbaar maakte en strijdt als feministe om de laatste te zijn die zich ooit in zo’n onrechtvaardige positie moest bevinden. In 2018 werkte zij samen met Ilse Ghekiere en het kunstenaarscollectief Engagement om over MeToo in de sector te schrijven. De publicatie van de Open Letter betekende een keerpunt in het Europese dansveld. Uit solidariteit ondertekenden 100 internationale choreografen het manifest Make Movement tegen alle machtsmisbruik en seksisme in het veld.

De krant Libération publiceerde een scherp artikel over machtsmisbruik met als voorbeeld de solo The Generosity of Tabitha. Tijdens een publiek debat, georganiseerd door het kunstenaarscollectief La Permanence in Parijs, deelde Tabitha haar getuigenis en roep om verandering. Tabitha brengt haar debuut als dansmaker op het Fringe Festival 2019.

Choreografie, performer: Tabitha Cholet

Duur: 40 min.

Website Tabitha Cholet
Instagram Tabitha Cholet

-----
Amsterdam Fringe Festival toont jaarlijks in september 11 dagen lang theater en dans van nieuw, onbekend en ongetemd talent op meer dan 30 locaties in Amsterdam. Fringe is open en ongecureerd. We presenteren een divers programma met kunstenaars van uiteenlopende achtergronden, herkomsten en toekomsten. Het festival is een ode aan de theatrale gekte, de onafhankelijke geest en een pleidooi voor artistieke vrijheid. Een dikke, innige omhelzing van het experiment in de ware zin des woords: eentje waarvan de uitkomst je nog echt verrassen kan.