Theater

Monoloog III: Ik ben Judit(h)

CC Amstel
    • clubhuisproductie
    • online
    • gratis toegang

Theater

Monoloog III: Ik ben Judit(h)

CC Amstel

Hilde vroeg de spelers vanuit de Liberaal Joodse Gemeente een verhaal of persoon uit de Thora te kiezen die hen inspireert. Van daaruit werken ze toe naar een serie van vijf monologen. Vanaf eind januari t/m half april is er iedere twee weken online een nieuwe monoloog te zien.

Judith Hoekstra speelde haar monoloog op zaterdag 6 maart om 20.30 uur, als derde in de serie. De solo duurde 15 minuten en was voor iedereen gratis online te zien. 

De derde monoloog in de serie is van Judith Hoekstra. Judith is curator bij het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Voor haar monoloog liet ze zich inspireren door naamgenoot Judit uit een Griekse vertaling van het Oude Testament.

Het verhaal over Judit is een van de weinige uit de Bijbel waarin de macht van een vrouw die van een man overstijgt. De Assyrische veldheer Holofernes heeft de Joodse stad Betulia omsingeld. In zijn tent wordt hij verleid en onthoofdt de weduwe Judit hem met zijn eigen zwaard.

Dit pakkende verhaal is een inspiratiebron geweest voor tal van kunstwerken. Daarom duiken Hilde en Judith de kunstgeschiedenis in. Voor de monoloog onderzoeken zij de veranderende kijk van de samenleving door de tijd heen op het verhaal en personage van de Bijbelse Judit.

Elke twee weken zal er op zaterdagavond een nieuwe online monoloog gepresenteerd worden.

Tekst: Judit (Septuagint), Hilde Tuinstra, Judith Hoekstra
Spel: Judith Hoekstra
Techniek: Miguel Rodriguez

Duur: 15 min.