Theater

Monoloog IV: Serach, Wandelend Geheugen

CC Amstel
    • clubhuisproductie
    • online
    • gratis toegang

"Rituelen verbinden mensen en dat doet muziek ook"

Theater

Monoloog IV: Serach, Wandelend Geheugen

CC Amstel

Hilde vroeg de spelers vanuit de Liberaal Joodse Gemeente een verhaal of personage uit de Thora te kiezen dat hen inspireert. Van daaruit werken ze toe naar een serie van vijf monologen. Van eind januari t/m half april is er iedere twee weken online een nieuwe monoloog te zien.

Helma Blankman speelde haar monoloog op zaterdagavond 20 maart, als vierde in de serie. De solo duurt 15 minuten en was voor iedereen gratis via Zoom te zien. 

De vierde monoloog in de serie is van Helma Blankman. Helma zingt als chazan in verschillende joodse gemeentes in het land. "Rituelen verbinden mensen en dat doet muziek ook", zegt ze.

Helma heeft zich laten inspireren door de persoon Serach, waarnaar zij zelf is vernoemd. Serach staat bekend als de vrouw die met haar lier de terugkomst van Yosef bezingt. Zijn vader Jacob dacht dat hij gestorven was. Er is iets bijzonders met Serach aan de hand. Ze wordt ouder, maar sterft niet. Door de geschiedenis van het joodse volk heen duikt Serach op als raadgeefster en is ze een 'wandelend geheugen'. In deze monoloog roept Helma op om traditie levend te houden, simpel door te doen.

Tekst & regie: Hilde Tuinstra
Spel & zang: Helma Blankman
Techniek: Miguel Rodriguez

Duur: 15 min.