Dans

NOBODY

Sophia van der Putten
    • festival
    • fringe festival
    • lnp

Lola is een fantasie…

Dans

NOBODY

Sophia van der Putten

NOBODY is een solovoorstelling die verleidt en de perceptie van ons lijf en onze realiteit uitdaagt

Let op! De kaartverkoop gaat op donderdag 18 juli van start via de website van Amsterdam Fringe Festival.

Lola is een fantasie…

Met haar lijf verbogen en gespleten, worstelt ze met de balans tussen realiteit en droom. Als laatste poging de controle te herwinnen, pakt ze haar camera. Met lens bewapend, inspecteert ze haar lichaamsdelen en verleidt ze de blik van de anderen die zojuist haar wereld betraden.

NOBODY is een fysieke beeldende voorstelling gebaseerd op de persoonlijke ervaring met dissociatie van performer en dans-/theatermaker Sophia van der Putten. Dissociatie kan kort gezegd worden omschreven als een vervreemding van het eigen lichaam en realiteit, wat een fysieke, mentale en sociale onthechting teweeg brengt. Als Lola vervreemdt Sophia van der Putten op absurde en theatrale wijze de lichamelijke beleving van geluid, lijf en omgeving. Hiermee onderzoekt ze deze gedissocieerde staat van zijn in relatie tot (vrouwelijke) eigenaarschap van het lichaam, en de daaraan gekoppelde mogelijkheid tot autonomie en verbinding met anderen.

Over de makers
Als danser is Sophia van der Putten (1992) getraind om haar lichaam en diens patronen te begrijpen. Echter verstoorden persoonlijke ervaringen met dissociatie - zoals onthechting van haar lichaam en haar 'zelf' (depersonalisatie) en de sensatie dat de omgeving onecht is (derealisatie) – haar (fysieke) relatie tot en perceptie van de wereld. Hoewel deze ervaringen verontrustend waren, raakte Sophia als maker gefascineerd door deze onteigening van haar lichaam. Vanuit deze ervaring creëert zij NOBODY in samenwerking met haar artistieke team bestaande uit componist/geluidsontwerper Cesi Nolten (1981), scenograaf Juhee Hahm (1987), en dramaturg Julia van der Putten (1994).

Sophia maakt fysieke voorstellingen met als thema’s vrouwelijkheid, seksualiteit en macht, die ze altijd vanuit een absurdistische blik benadert. Een terugkerende lijn in haar werk is de spanning tussen het ‘sociale’ lichaam als publiek en historisch cultureel speelveld, en het ‘persoonlijke’ lichaam als het meest eigen en intieme element in ons leven.

In haar bewegingstaal zoekt Sophia naar manieren om het lichaam te vervreemden en transformeren, door fysieke grenzen te vervormen. In haar benadering maakt Sophia zware thema’s fysiek invoelbaar en behapbaar door haar komische inslag.

Eerder dit jaar werkte Sophia als performer voor de Franse multimedia-kunstenaar Paul Maheke in zijn eerste solotentoonstelling A Fire Circle for a Public Hearing in Vleeshal Centrum voor Hedendaagse Kunst in Middelburg. In mei 2019 volgde zij met haar dramaturg (en zus) Julia van der Putten een residentie bij Arteles Creative Center in Finland, gefaciliteerd door de Australische coach en theatermaker Margi Brown Ash. Tijdens de residentie verdiepten zij in samenwerking, Sophia’s eigen bewegingspraktijk en creëerden zij de basis voor NOBODY. Deze gaat in september 2019 in première op het Amsterdam Fringe Festival.

Maker, performer: Sophia van der Putten
Dramaturgie: Julia van der Putten
Ruimtelijk geluidsontwerper, componist: Cesi Nolten
Scenografie: Juhee Hahm

Duur: 40 min.

-----
Amsterdam Fringe Festival toont jaarlijks in september 11 dagen lang theater en dans van nieuw, onbekend en ongetemd talent op meer dan 30 locaties in Amsterdam. Fringe is open en ongecureerd. We presenteren een divers programma met kunstenaars van uiteenlopende achtergronden, herkomsten en toekomsten. Het festival is een ode aan de theatrale gekte, de onafhankelijke geest en een pleidooi voor artistieke vrijheid. Een dikke, innige omhelzing van het experiment in de ware zin des woords: eentje waarvan de uitkomst je nog echt verrassen kan.