Theater

ScienceBattle

ScienceBattle
    • highlight

Promovendi strijden op een podium

Theater

ScienceBattle

ScienceBattle

Een avond vol onderzoek, feitjes en een wetenschappelijke knipoog – als die bestaat…

Wordt het wereldvoedselprobleem opgelost door snorkelende plantjes? Welke geheimen schreven de hunkerende adellijke meisjes rond 1600 in hun poesiealbum? Worden ouderen vrolijk van vitamine D?

Jonge wetenschappers laten hun vertrouwde laboratoria even achter zich en stappen het theater in voor de ScienceBattle. Een nieuw concept waar ze een wedstrijd met elkaar aangaan op het podium en elkaar uitdagen. Ze presenteren hun promotieonderzoek binnen tien minuten, maar wie doet dit het beste? En wie weet jou te overtuigen?

Het programma voor maandag 28 januari 2019:
-Waarom wordt je immuunsysteem ontregeld als je dik wordt, en wat heeft dat met diabetes te maken? Daarvoor bestudeert Xanthe van Dierendonck (Wageningen University) muizen met overgewicht. Zij krijgen veel vet voedsel en daardoor verandert de werking van de immuuncellen in het vetweefsel. Werkt dat ook zo bij mensen en is een patatje verleden tijd? Xanthe weet het antwoord.

-We erven allemaal eigenschappen van onze ouders. Bijvoorbeeld je lengte of je kleur ogen. Maar ook ziektes kunnen erfelijk zijn. Zoals bijvoorbeeld hartritmestoornissen. Ruben Van Helden (Universiteit Leiden) wil de genetische oorzaken daarvan achterhalen en bouwt gewoon zelf een hart, uit stamcellen.

-Hoe kun je stoffen uit vingerafdrukken identificeren en kwantificeren? Dat antwoord weet analytisch chemicus Ward van Helmond (TU Delft, Hogeschool Amsterdam). Hij checkt met speciale apparatuur bij het Nederlands Forensisch Instituut de chemische informatie uit vingerafdrukken. Zo kun je in een vingerafdruk zien of iemand een man of vrouw is, maar ook of iemand drugs gebruikt.

-Waarom gooien we voedsel weg? En hoe kunnen we het gedrag van consumenten zo aanpassen dat zij minder groenten, brood en vlees in de prullenbak gooien. Lisanne van Geffen (Wageningen Universiteit) doet een Europees onderzoek naar het verminderen van voedselafval bij ons allemaal.

Hoe het begon
In 2014 bedachten René M. Broeders en Suzanne Streefland de interactieve voorstelling ScienceBattle: promovendi strijden op een podium voor een groot publiek en vertellen in tien minuten waar hun onderzoek over gaat. Het publiek kiest aan het eind van de avond een winnaar en die krijgt een pot met hersenen op sterk water.

Waar we nu staan
ScienceBattle heeft zich in korte tijd ontwikkeld van een klein voorzichtig experiment naar een bewezen succesformule. De theatervoorstellingen die in het hele land te zien zijn, trekken een heel gemêleerd publiek dat keer op keer verrast is door de inspirerende verhalen van promovendi, wanneer ze in tien minuten over hun onderzoek vertellen. Mensen zijn ook verbaasd door de laagdrempeligheid en ontspannen sfeer, terwijl ze toch flink wat opsteken.

We geven een inkijk in het dagelijks leven van een jonge wetenschapper. Wij hebben mensen die ertoe doen: een wetenschapper die een oplossing bedenkt voor het wereldvoedselprobleem, een wetenschapper die in Delft baanbrekend onderzoek doet op quantum-mechanica-gebied en een jongen die in de deeltjesversneller in Genève werkt.

Het concept blijft fris doordat de pool telkens wordt uitgebreid met een nieuwe lading jonge honden. Inmiddels doen al meer dan 40 wetenschappers mee, ze komen van vrijwel alle universiteiten in Nederland. Daarnaast hebben we de KNAW en de VSNU aan ons weten te binden.

ScienceBattle is een avond vol onderzoek, feitjes en een wetenschappelijke knipoog – als die bestaat…

In seizoen 18/19 hebben we maar liefst vier edities van ScienceBattle op het programma staan. Elke keer met andere promovendi. Houd deze site in de gaten voor updates over het programma.

Presentatie: René M. Broeders
Met: vier promovendi
Concept: René M. Broeders, Suzanne Streefland
Techniek: Patrick Voogsgeerd
Productie: Suzanne Streefland
Met dank aan: KNAW, VSNU

Duur: 105 min.

Website ScienceBattle