Jeugd

Sribi Switi

Lloydscompany
    • 4+
    • jeugd
    • dans
    • stadspas
Jeugd

Sribi Switi

Lloydscompany

Een dromerige hiphop dansvoorstelling voor kleuters

Je kunt deze voorstelling voor €2,50 met de Stadspas-groene stip. Bovendien mag je met deze actie iemand meenemen die geen Stadspas heeft. Jouw gast betaalt dan hetzelfde bedrag als jij. Meer weten? Kijk hier voor meer informatie.


'De toevoeging van livemuziek aan de ontdekkingsreis van de spin Anansi en de mier Myra is dé vondst van deze eerste kindervoorstelling van choreograaf Lloyd Marengo.' (Volkskrant)

Tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala 2022 werd choreograaf
Lloyd Marengo onderscheiden met een VSCD Gouden Zwaan, als waardering voor zijn grote en unieke bijdrage aan de dans in Nederland en zijn rol als wegbereider voor de hiphop community.

Sribi Switi biedt een nachtelijke reis naar het land van de verbeelding, waarin personages veranderen in karakters waar je alleen van kunt dromen. De voorstelling is een bewerking van de succesvolle Franse kindervoorstelling “A Deux Mains” van Nabil Ouelhadj (Compagnie Racines Carrées). Marengo en Ouelhadj werkten al nauw samen tijdens Mind Ur Step en slaan wederom de handen in een voor deze remake.

Concept/choreografie: Lloyd Marengo i.s.m. Nabil Ouelhadj

De goedgemutste hiphopvoorstelling 'Sribi Switi' (4+) straalt bovenal vertrouwen uit ★★★☆☆

Annette Embrechts,
 

Lief, swingend en muzikaal: de goedgemutste hiphopvoorstelling Sribi Switi (4+) van Lloydscompany straalt bovenal veelkleurig vertrouwen uit. ‘Slaap lekker’ betekent de Surinaamse titel; dat zullen jonge kinderen zeker doen, na dit geruststellende mini-uur over de zoektocht van Anansi (de spin) en zijn vriendin Myra (de mier) naar de grote wijze kruisspin. Al stuiteren de meesten ook energiek van hun stoel wanneer beatboxer Ruud van Schaik iedereen wakker trilt met vocale roffels en ademteugen. De toevoeging van livemuziek aan de ontdekkingsreis van Anansi en Myra is dé vondst van deze eerste kindervoorstelling van choreograaf Lloyd Marengo. De 49-jarige hiphoppionier, begin oktober bekroond met de Gouden Zwaan voor zijn coachende rol in de mix van straat- en theatercultuur, mengt Nederlandse liedjes als In de maneschijn met Surinaamse verhaaltjes uit Het Grote Anansiboek (1986) van Johan Ferrier.

In Sribi Switi is Anansi niet de ondeugende, geslepen underdog die iedereen te slim af is, zoals in West-Afrikaanse en Surinaamse vertellingen. Gespeeld en (fraai!) gezongen door de ontwapenende Gerson Bouman is Anansi een onderzoekend joch dat zijn stoere vriendinnetje (popping-expert Neha Akhtar van de Pigeon Crew) nodig heeft om zijn omgeving en zichzelf te verkennen. Wat begint als kussengevecht in een stapelbed ontpopt zich tot dromerige tijdreis door de ruimte, de woestijn en het tropische regenwoud. De video’s op de achterwand, met beelden van piramides, lawaaibomen en voorlezende meisjes, zijn overbodig en bovendien te letterlijk. Leuker is het wanneer de fantasie zelf het werk mag doen, bijvoorbeeld bij de tuimeldans door het heelal, verbeeld met waving-motoriek tussen luchtbellen. Ook de schatkist werkt goed als tijdmachine, evenals de vrolijke applicaties op de kostuums. Aan het slot past tussen dromenvanger en wekker ook nog een wat abrupt geponeerde maar wel lieve kleine levenswijsheid.

Rotterdamse hiphop en Lloyd Marengo zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Na jaren als danser, choreograaf en coach te hebben gewerkt werd het in 2019 tijd voor zijn eigen Company. Lloydscompany verbindt hiphop en theater. Wij maken dansvoorstellingen en begeleiden de volgende generatie makers.

Als kleine jongen komt Lloyd begin jaren tachtig in aanraking met breakdance. In 2002 was Lloyd medeoprichter van het Hiphophuis. Vanaf 1999 verbreedde Marengo zijn danshorizon en danste hij bij het Scapino Ballet en Conny Jansen. In 2004 kreeg Lloyd voor het eerst de kans om zijn talent als choreograaf te laten zien met de voorstelling French Connection. Hierna maakte hij samen met Don’t Hit Mama twee voorstellingen met b-boys die tot de wereldtop behoren: het duet Tag en Father Father. Father Father was de eerste voorstelling van Nederlandse bodem die speelde op Breakin’ Convention in Londen, ‘s werelds bekendste festival voor hiphopdans in het theater. Daarna volgden de voorstellingen Loud!, Mind Ur Step (met Nabil Ouelhadj en Kader Attou) en was Lloyd in 2019 choreograaf van B-Boy (Maas Theater en Dans).

Lloyd heeft de opmerkelijke gave om de krachtige en snelle danstaal van b-boys te transformeren tot een uiterst beheerste en kwetsbare danstheatervorm. Als doorgewinterde b-boy en popper, experimenteert Lloyd met deze stijlen met een opvallende hang naar precisie en beheersing. Hij ontleedt de breakdance zonder dat het kunstmatig wordt, met kracht en intimiteit als resultaat.