Theater

The Biggest Lawsuit on the Planet

Firma MES
    • highlight
    • 15+
  • Regulier: € 16.50
    CJP / Stadspas / Student / 65+ : € 14.50
  • Zaal

Gebaseerd op waargebeurde feiten en met advies van klimaatjournalist Jelmer Mommers van De Correspondent

Theater

The Biggest Lawsuit on the Planet

Firma MES

Een rechtszaak over ons klimaat

Jongeren voeren massaal actie tegen klimaatverandering. Nog voor de klimaatstakingen en de speech van de Zweedse Greta Thunberg liet de Amerikaanse Jayden F. haar stem horen. Sinds 2016 klaagt de zestienjarige, samen met een groep jongeren, Trump's regering aan voor klimaatverandering. Firma MES maakt een nieuwe theatervoorstelling over het verhaal achter de grootste klimaatrechtszaak van dit moment.

Op een zomerochtend in 2016, drie jaar voor de massale klimaatprotesten in ons land, overstroomt het huis van Jayden F, een puber met lang zwart haar uit Rayne, Louisiana. Jayden stapt uit bed en staat tot haar enkels in de drek. Klimaatverandering veroorzaakte de storm die de schade teweeg bracht. Met een groep gelijkgestemde jongeren klaagt ze de Amerikaanse regering hiervoor aan. Die doet er alles aan om dit te voorkomen. De strijd duurt tot op vandaag.

We volgen Jayden terwijl ze zich met haar advocaat voorbereidt op een belangrijke speech. We leren ook haar moeder kennen die nu met haar optrekt in de strijd. Maar dit was niet altijd zo: ooit was ze verliefd op een oliewerker en voerde ze actie tegen de sluiting van boorplatforms. Wat is hier gebeurd? Wat drijft deze mensen en wat betekent deze zaak voor ons in Nederland? En lukt het Jayden haar gelijk te halen in wat bekend staat als The Biggest Lawsuit On The Planet? Deze voorstelling is gebaseerd op waargebeurde feiten en met advies van klimaatjournalist Jelmer Mommers van De Correspondent.

Firma MES
Thomas Schoots over de voorstelling in de Volkskrant: "Wij willen dit verhaal vertellen om iets te zeggen over hoe moeilijk het is om te blijven geloven in een doel, om te blijven vechten voor iets dat veel groter is dan jijzelf. Over wat dat met iemand doet. Maar ook over de kracht die je kan putten uit het vinden van gelijkgestemden." Na eerdere succesvoorstellingen van het gezelschap zoals RISHI en De Gijzeling baseren ze de nieuwe voorstelling The Biggest Lawsuit on the Planet ook op waargebeurde feiten. Klimaatjournalist Jelmer Mommers (De Correspondent) gaf advies voor deze voorstelling.

Concept: Firma MES
Regie: Thomas Schoots
Spel: Roos Eijmers en Lindertje Mans
Campagnebeeld: Lonneke van der Palen
Met dank aan: Jelmer Mommers

Website Firma MES
Facebook Firma MES