Theater

Ook toen keek ik naar het water

CC Amstel i.s.m. PACT+
    • clubhuisproductie
    • theater na de dam

Een poëtische weergave van bijzondere ontmoetingen tussen jongeren en ouderen


Theater

Ook toen keek ik naar het water

CC Amstel i.s.m. PACT+

Ook toen keek ik naar het water: een project door Amsterdamse jongeren in het kader van Theater Na de Dam in seizoen 2019-2020

Over Theater Na de Dam
Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks de beperkingen door corona, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt - in veel verschillende vormen - iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Over Ook toen keek ik naar het water
Zestien jongeren uit Amsterdam Zuid verdiepten zich onder begeleiding van theatermakers Isa van Dam en Toni Blackwell in de geschiedenis van Amsterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ze wisselden brieven en persoonlijke verhalen uit met ouderen in de buurt die de oorlog meemaakten. Dit vormde de basis voor Ook toen keek ik naar het water, een project bestaande uit setjes ‘scheurpostkaarten’ en korte filmpjes.

De postkaarten zijn een poëtische weergave van bijzondere ontmoetingen tussen jongeren en ouderen. Op 4 mei werden de kaarten door de jongeren verspreid onder buurtbewoners in de Pijp. De ontvanger scheurde één van de postkaarten af en stuurde de rest weer door. Zo verspreidden verhalen over de Pijp in oorlogstijd zich weer even door Amsterdam.

Met veel dank aan alle ouderen die - op afstand - hun verhalen met ons wilden delen

Bekijk hieronder de trailer en alle persoonlijke filmpjes:

Dariya
Aminata en Isa
Joline
Petra
Stevanio
Fatima
Noa en Rosalie
Tzippy
Justin en Laura-Jo
Sam
Bo en Luna
Tess

Regie: Isa van Dam
Regieassistent: Toni Blackwell
Tekst en spel: Fatima Assaf, Aminata Bojang, Bo Daamen, Dariya Dierdorp, Sam van Dijk, Noa van Dun, Luna Eich, Rosalie Fredrikz, Petra van der Kaaden, Justin Kuijper, Laura-Jo Lykles, Tess Osterhold, Stevanio Talea, Isa Veken, Joline Velthuijsen en Tzippy de Wolff
Vormgeving: Luca van Slagmaat
Productie: Lisanne Notermans
Co-productie: PACT+ (onderdeel van het ROC van Amsterdam), CC Amstel en Theater Na de Dam