Dans

ZIEL | ROUH

ICK Amsterdam & Het Amsterdams Andalusisch Orkest
    • highlight
    • lnp
    • we are public
    • inleiding/nagesprek

Twee disciplines
Twee beschavingen
Twee denkkaders
Twee tradities

Dans

ZIEL | ROUH

ICK Amsterdam & Het Amsterdams Andalusisch Orkest

Energiek dansconcert met klassieke Andalusische muziek.

In ZIEL of ROUH (het Arabische woord voor ziel) gaan twee uiteenlopende disciplines de confrontatie aan: muziek uit Al-Andalus en hedendaagse dans botsen, schuren, zoeken en vinden elkaar in deze voorstelling. Twee disciplines, twee beschavingen, twee denkkaders, twee tradities maken samen een som die ver boven de simpele optelling uitstijgt.

Eén avond, drie stromingen.
Het Amsterdams Andalusich Orkest (AAO) speelt repertoire uit Al-Andalus, het Arabisch imperium dat zich van de 8e tot de 15e eeuw uitstrekte over het hele Iberisch schiereiland en noordelijk Afrika. De musici die deze stijl ontwikkelden in Andalusië waren voornamelijk nazaten van gevluchte gemeenschappen uit het Midden-Oosten. Ze wisten een hoogwaardige cultuur op te bouwen door zich te spiegelen aan de culturele vernieuwingen uit hun gebied van afkomst.

ZIEL is een drieluik waarin drie choreografen werken met elk een andere stroming uit het repertoire: de tarab (klassiek), sufi andalusi (mystiek spirtueel) en de chaabi andalusi (hedendaagse volksmuziek). Voor deze laatste volkse stroming laat het AAO speciaal voor de voorstelling een stuk componeren door gastcomponist Abderrahim Semlali.

Het Amsterdams Andalusisch Orkest staat voor het muzikaal erfgoed van Andalusië. Tussen de 9e en 15e eeuw maakte dit deel van Europese furore op het gebied van muziek, literatuur en wetenschap. Anno nu vertelt het AAO het verhaal van Al-Andalus en de betekenis voor onze samenleving via muziek, theater, literatuur en educatie.

Emio Greco | Pieter C. Scholten kennen een lang traject van experimenteren met de relatie tussen dans en muziek. Ze streven hierbij nooit naar een fusie maar koesteren de autonomie van elke aparte kunstvorm zodat ze elkaar kunnen versterken.

Nacera Belaza heeft al meerdere danswerken op haar naam staan geïnspireerd op de sufi cultuur. In bijvoorbeeld Le Trait en Le Temps Scellé onderzoekt ze de relatie tussen traditionele vormen van Algerijnse dans, heilige rituelen en haar eigen bewegingstaal. 

Vincent Colomes behaalde in 1995 zijn diploma aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris met een specialisatie in klassiek ballet. Hij danste van 2006 tot 2013 bij ICK en bleef daarna betrokken als dansdocent en repetitor. De laatste jaren is hij zich steeds meer gaan verdiepen in Flamenco. Vanuit zijn achtergrond als dansers maakt hij eigen choreografieën op het snijvlak van hedendaagse dans en Flamenco.

ZIEL | ROUH is op donderdag 22 november opgenomen in het We are Public-aanbod. Public-tickets zijn aan de kassa te koop of online te reserveren. Zorg er voor dat je op de dag zelf uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Doe je dit niet dan vervalt je ticket.

Concept, regie, choreografie: Emio Greco, Pieter C. Scholten
Muziek: Amsterdams Andalusisch Orkest (Karima El, Abderrahim Semlali, Avishai Darash, Mehmet Polat, Modar Salama, Daniel van Huffelen, Marianne Noordink)
Compositie: Abderrahim Semlali Dans: Arad Inbar, Edward Lloyd, Sophia Dinkel, Sedrig Verwoert, Hannah Kriesmair, Maxine van Lishout
Dramaturgie: Jesse Vanhoeck
Decor: Henk Danner
Licht: Henk Danner, Maarten Heijdra
Geluid: Amsterdams Andalusisch Orkest
Kostuums: Clifford Portier
Fotografie: Alwin Poiana
Techniek: Maarten Heijdra, Hugo van der Veldt
Productie: ICK Amsterdam in samenwerking met het Amsterdams Andalusisch Orkest
Coproductie: Theater de Meervaart
Met dank aan: Lily Kiara als artistieke coach van Vincent Colomes

Duur: 60 min.

Website ICK Amsterdam
Facebook ICK Amsterdam
Website Amsterdams Andalusisch Orkest
Facebook Amsterdams Andalusisch Orkest