Dans

Moving Beyond & A Moment - Wakati

AfroVibes
    • festival
    • highlight
    • coronapas
    • inleiding/nagesprek
Dans

Moving Beyond & A Moment - Wakati

AfroVibes

Het Afrovibes Festival heeft als missie actuele Afrikaanse podiumkunsten te presenteren, de Afrikaanse makers met jonge Nederlandse makers en met publiek te verbinden en daarmee vernieuwende artistieke uitwisseling te stimuleren

Coronapas ✅
Om deze voorstelling te bezoeken heeft iedereen vanaf 13 jaar een geldige coronapas nodig. Dit kan een negatieve testuitslag zijn, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs. Kijk hier hoe een coronatoegangsbewijs om te zetten is naar een geldige QR-code.
-----

Moving Beyond
Tanzania 2021
choreografie Samwel Japhet

Moving Beyond is een artistieke uitwisseling tussen Nederlandse en Zuid-Afrikaanse makers. Zij werken vanuit verschillende disciplines en culturele achtergronden. De Zuid-Afrikaanse spoken word artist Koleka Putuma, theatermaker Linar Ogenia, choreograaf Niki van Callandt en performer Kimberley Agyarko gaan op zoek naar de overeenkomsten in elkaars werk. Deze makers zetten zich niet af tegen elkaar of het ‘witte bastion’, maar ontwikkelen een eigen hedendaagse identiteit in een veranderende wereld. En zoeken daarbij niet naar verschillen maar naar overeenkomsten in elkaars werk. Deze internationale uitwisseling krijgt de vorm van een Artists in Residency en wordt gepresenteerd tijdens het festival in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Duur: 30 min.

Concept & performers: Linar Ogenia

A Moment - Wakati
Tanzania 2021
choreografie Samwel Japhet & Thadhi Alawi

Het moment en de moed om met het moment te leven. In dit dansduet laat choreograaf Samwel Japhet zien hoe één enkel moment iemands houding kan veranderen tegenover zijn ervaringen, omgeving en zijn medemensen. Hoe bepalend zijn momenten in ons leven? Krijgen we er geduld, begrip en aandacht door om nieuwe uitdagingen aan te gaan? Welke kracht ontlenen we aan de momenten die zich in ons leven voordoen. De dansvoorstelling bevat een filmprojectie over de momenten die een leven van een mens kunnen veranderen: de ontwikkeling van kind tot volwassene en die van de wereld om ons heen. A Moment laat zien in beeld, dans en muziek hoe we steun, zorgzaamheid en troost kunnen vinden in onze gezamenlijke ervaringen, in de momenten die we delen met anderen.

Duur: 40 min.

Concept, choreografie, dans: Samwel Japhet, Thadhi Alawi
Muziek: Shabani Mugado
Filmprojectie: Jimmy Mathias
Productie: Nantea Dance Company

After
Na afloop is er een Q&A met performers Samwell Japhet en Sherise Strang.
Spoken word performance door Ivan Words.
Afterparty met DJ Jasmine Perez.

Het idee van verschuivingen is een wereldwijd fenomeen, of het nu gaat om klimaat, de aarde, democratie, rond de beweging van mensen, grenzen, migraties en natuurlijk de pandemie. Het moment van een shift of tilt is ook een moment voor diepe en dynamische introspectie. Sinds het begin van het kolonialisme verschuift de wereld en is sociale beweging niet nieuw voor het Afrikaanse continent. Ieder moment creëert de snelheid van deze verschuivingen kantelpunten. In hedendaagse identiteiten, in groeiende stedelijkheid, technologie en wereldwijde migratie. Dit tijdperk van significante, grootschalige transitie signaleren een afrekening voor verandering in mindset en houding. Afrovibes' adoptie van het thema, Shifting Spaces | Tilting Times, is een gezonde omarming van verschuivingen en kantelingen voor reflectie en uitbreiding op de rand van veranderingen.

Website