Superhuman: Our Inner Darkness is weer een interessante poging is om Indiase thematiek en bewegingsmateriaal met westerse vormen en gedachten te verenigen.
Theaterkrant
Superhuman: Our Inner Darkness is weer een interessante poging is om Indiase thematiek en bewegingsmateriaal met westerse vormen en gedachten te verenigen.
Theaterkrant
Een zoektocht met zes dansers en een zangeres naar een nieuwe superheld.
Door het #MeToo schandaal veranderde Kevin Spacey in één klap van held naar schurk.
De goden van deze tijd worden gevallen helden zodra ze niet aan de verwachtingen van perfectie voldoen. In Superhuman: our inner darkness zoek en onthul ik de barst in het perfecte imago, zodat de superheld weer mens mag zijn en alle kanten van zichzelf zichtbaar kan maken. – Kalpana Raghuraman
Superhuman: Our Inner Darkness is een hedendaagse dansvoorstelling van choreograaf en cultureel antropoloog Kalpana Raghuraman. Zes dansers en een zangeres gaan op zoek naar een nieuwe superheld. Een held die óók kwetsbaar en onaangepast durft te zijn, een superhuman.
Na een succesvol tournee in Nederland en India met de voorstelling SIMEON, in samenwerking met het Matangi Quartet, komt Kalpana in 2018 met haar nieuwe werk Superhuman: Our Inner Darkness. Zij is geïntrigeerd in alle kanten van de mens die ons ondefinieerbaar en onvoorspelbaar maken. Maar in onder andere mythologie en popcultuur zien we vaak een eenzijdig perspectief. Hercules en Beyoncé lijken voorbeelden van ultieme perfectie. Is het nog wel reëel om te geloven dat deze iconen perfect zijn? Hebben we niet allemaal een innerlijke duisternis en wordt deze misschien te veel onderdrukt?
Kalpana groeide op in Nederland in een Indiaas gezin. Als klein meisje verslond zij vele Indiase mythologische stripverhalen, waarin tot haar verbazing goede en slechte personages minder eenzijdig waren dan in de Westerse cultuur. Een superheld kon ook slecht zijn. Deze openheid over de innerlijke duisternis die in ons allen schuilt fascineert Kalpana. In Superhuman: Our Inner Darkness creëert zij een nieuwe superheld door een symbiose van Indiase dans, hedendaagse dans, muziek gecomponeerd door Simone Giacomini en live zang van Lotta Sophie Bakker. Een held die ook de innerlijke duisternis durft te tonen, een superhuman.
Kalpana Raghuraman is met Stichting Kalpanarts een pionier. Met haar roots in Indiase dans en haar kennis van talrijke Indiase bronnen, creëert zij hedendaagse dansvoorstellingen.
Superhuman: Our Inner Darkness is een productie van Kalpanarts in samenwerking met Korzo Theater, Scapino Ballet Rotterdam, Faso Danse Théâtre en financiële steun van Gemeente Den Haag, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Fonds21
"Met Superhuman brengt choreograaf Kalpana Raghuraman een temperamentvolle ode aan het grijs tussen zwart en wit. Op brutale manier mixt ze haar Indiase wortels met haar ervaring in moderne dans en haar nieuwsgierigheid naar hiphop.” - Volkskrant ****
Superhuman: Our Inner Darkness is op zondag 10 maart opgenomen in het We are Public-aanbod, zowel om 15.00u als om 20.30u. Public-tickets zijn online te koop en aan de kassa. Zorg er voor dat je op de dag zelf uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Doe je dit niet dan vervalt je ticket.
The Hunger Project
Met donatiemogelijkheden tijdens de voorstellingen in de theaters ondersteunt Kalpana Raghuraman met Superhuman: Our Inner Darkness het werk van The Hunger Project in India. The Hunger Project is een internationale NGO die in 22 landen werkt aan een duurzaam einde van chronische honger. Zo ook in India. The Hunger Project gelooft dat vrouwen daar de sleutel zijn voor een toekomst zonder honger en armoede. En ziet de lokale dorpsraden als de meest kansrijke manier om daar effectief aan bij te dragen.
Sinds 2000 begeleidde The Hunger Project al 175.000 vrouwelijke dorpsraadsleden in India – of beter gezegd: deze superhumans – gedurende hun 5-jarige verkiezingstermijn. Zo leerden deze dorpsraadsleden om slim gebruik te maken van bestaande overheidssubsidies, die anders hun dorp nooit zouden bereiken. Dat belangrijke werk wilt The Hunger Project graag voortzetten en uitbreiden. Op de website lees je veel meer over de impact van dit leiderschapsprogramma.
Concept, choreografie: Kalpana Raghuraman
Dans: Anuradha Pancham, Álvaro Silva Gómez, Zahira Suliman, Rohiet Tjon Poen Gie, Lars de Vos, Goda Žukauskaitė
Zang: Lotta Sophie Bakker
Muziekcompositie: Simone Giacomini
Libretto: Lotta Sophie Bakker en andere bronnen
Kostuumontwerp: Asalia Khadjé
Lichtontwerp: Frank van Schie, Jeffrey Steenbergen
Technische productie: Disappearow
Uitvoerende techniek: Frank van Schie, Jeffrey Steenbergen
Dramaturgie: Marc Maris
Artistiek advies: Serge Aimé Coulibaly
Zakelijke leiding, verkoop: Gysèle ter Berg
Productieleiding: Susanne Tuny
Marketing , PR: Nanda van Aalst
Grafisch ontwerp: Serena Kloet
Illustrator: Floor de Goede
Fotografie campagnebeeld: Alexander Berdin Lazursky
Scene fotografie: Bowie Verschuuren
Met dank aan Beppie Blankert, Sanne Danz, Andrew van Esch, Roy de Hair, Marjet van Os, Erik Pals, Dave Schwab
Duur: 60 min.
Website Kalpanarts
Facebook Kalpanarts
-----
Kalpana Raghuraman is danseres, choreografe en cultureel antropologe. Geboren en getogen in Nederland en met Indiase roots, is zij een grote kenner van de tradities, culturen en de sociologie van de Indiase dans. Kalpana weet zich in het rijke Nederlandse dansveld te onderscheiden doordat zij een geheel eigen dansstijl ontwikkelt, die geïnspireerd is door elementen van de Indiase dans. Op integere wijze en met veel kennis van zaken weekt zij deze klassieke dansvorm los van zijn conventies en slaat verbintenissen met moderne dans. Hierdoor plaatst zij deze op eeuwenoude tradities gebaseerde dans in het nu en laat zij deze van betekenis zijn voor een jonge en toekomstige generatie. Van 2010-2015 was Kalpana artist in residence bij Theater Korzo, het Fonds Podiumkunsten nam haar op in het Toptalententraject en ze ontving steun van de Gemeente Den Haag. Tevens was zij mede-initiator en publiekstrekker van het India Dans Festival. Nu is zij onafhankelijk choreograaf met haar eigen stichting Kalpanarts. Naast haar activiteiten in Nederland, wordt ze regelmatig uitgenodigd om voorstellingen te creëren in het buitenland. Zo tourde zij in 2018 met de voorstelling SIMEON door India.
In januari 2017 ging tijdens de Flamenco Biënnale Rebels' Cross in première. Een half jaar later produceerde Kalpana haar eigen voorstelling SIMEON i.s.m Festival Classique. Hiervoor maakte zij een nieuwe versie van haar eerdere voorstelling Kandam Ostinato (2014), welke zij aanvulde met het werk Lemniscaat. SIMEON is een Indiase hedendaagse dansvoorstelling, live uitgevoerd door de strijkers van het Matangi Quartet op muziek van de bekende Nederlandse componist Simeon ten Holt. Een tweeluik gebaseerd op Ten Holts beroemde werken Canto Ostinato en Lemniscaat, waarin Kalpana in gaat op 'het individu' en 'de groep' en de druk van het dagelijkse leven.