Theater

Strindberg en dal

De Gemeenschap
    • Highlight
    • Cursus
  • Regulier: € 16.50
    CJP / Stadspas / Student / 65+ : € 14.50
  • Zaal

De spitsvondige tekst en het geweldige spel maakt dit het politieke theater dat deze tijd nodig heeft: buitengewoon vermakelijk, meerduidig en dapper in zijn nuance.

Theaterkrant over De Shakespeare Club

Theater

Strindberg en dal

De Gemeenschap

Toneel en werkelijkheid raken verwikkeld en verstrikt in deze voorstelling over (seksuele) identiteit en het grillige, onvoorspelbare verloop van groepsprocessen.

Struikelend op zoek naar Zweeds drama.

De vooruitstrevende toneelgroep &Co werkt met overgave aan de eerste Nederlandstalige opvoering van Dal in de mist, een kort geleden boven water gekomen stuk van de Zweedse schrijver August Strindberg. Tijdens het repeteren aan dit donkere drama over man-vrouwverhoudingen, gemankeerde liefde en manipulatie lopen ook binnen het gezelschap de persoonlijke en professionele spanningen hoog op. De regisseur neemt zijn opvattingen over 'fysiek theater' wat al te letterlijk, de mannelijke gastacteur beschikt niet over de hetero-kwaliteiten die zijn rol vereist en de regieassistent loopt wel erg opzichtig te koop met haar bereidheid om 'alles' te doen voor een toneelcarrière. Toneel en werkelijkheid raken verwikkeld en verstrikt en door alle botsingen krijgt deze Strindbergonderneming onbedoeld de trekjes van een wrange klucht.

Strindberg en dal sluit aan bij eerdere stukken van De Gemeenschap, zoals De Shakespeare Club (2017) en Stand up, lie down (2015). Net als bij die producties gaat het hier over de vaak moeizame verhouding tussen wie mensen zijn en de rol die ze spelen, over (seksuele) identiteit en over het grillige, onvoorspelbare verloop van groepsprocessen.

Strindberg en dal gaat ook over het delicate thema van (on)gepast gedrag in werksituaties. Wat kan en wat mag niet? Hoe kwetsbaar zijn we ten opzichte van mensen die macht over ons hebben? Strindberg en dal wordt geschreven door Rob de Graaf en, net als alle stukken van De Gemeenschap, geregisseerd door Roy Peters.

Voor haar rol in ROMP, de voorstelling van De Gemeenschap in 2017, heeft Karina Holla op het Gala van het Nederlands Theater de Theo d’Or gewonnen, de prijs voor beste vrouwelijke dragende rol. "Dat ik dit nog mag meemaken, het is echt niet te geloven. Ik ben zo ontzettend vereerd en zo ontzettend blij", zei Karina Holla bij het in ontvangst nemen van de prijs.

Regie: Roy Peters
Tekst: Rob de Graaf
Spel: Monique Kuijpers, Dic van Duin, Henke Tuinstra, Barnaby Luke Savage, Tessa Jonge Poerink
Decor: Erik Kouwenhoven, Marcel Kranendonk
Licht: Coen Jongsma
Kostuums: Marrit van der Burgt (ontwerp), Karen de Meijer (uitvoering)
Kap en grime: Anna de Vriend
Fotografie: Casper Koster

Website De Gemeenschap

Deze voorstelling maakt deel uit van de Cursus: Kijken naar Toneel.