Theater

PAPIA

Vanta & Poetry Circle Nowhere
Theater

PAPIA

Vanta & Poetry Circle Nowhere

PAPIA neemt het publiek mee in een wereld waarin beeldende kunst, percussie, zang en het gesproken woord samenkomen.

The birth of a language.

Het gesprek begint. In haar eerste avondvullende theatervoorstelling, geproduceerd door Poetry Circle Nowhere, schetst VANTA een cultuur waarin de dialoog centraal staat. PAPIA neemt het publiek mee in een wereld waarin beeldende kunst, percussie, zang en het gesproken woord samenkomen. Papia betekent praten in het Papiaments (i.e. het gepraat, het gesprek), de taal die gesproken wordt op Curaçao, Bonaire en Aruba. De geschiedenis van deze taal is intrigerend, omdat ze ontstaan is in een tijd waarin mensen uit verschillende werelddelen op Curaçao kwamen te wonen. Ondanks grote sociaaleconomische ongelijkheid en misstanden, ontstond de noodzaak om op een nieuwe manier met elkaar te communiceren. Het Papiaments is het bewijs dat taal alle sociale en culturele verschillen kan overstijgen. Onbegrip was het startpunt van iets nieuws.

Nieuwe ritmes, nieuwe klanken, nieuwe woorden. Tijdens PAPIA wordt het Papiaments ontleed en opnieuw gecomponeerd. Oorsprong (oftewel geboorte) is de metafoor van waaruit VANTA vertrekt om dit verhaal vorm te geven. Begint de ontwikkeling van taal met luisteren? Hoe klinken de eerste allereerste geluiden voor een embryo? Hoe spelen ritme, klank en articulatie samen een spel bij de ontwikkeling van taal? Hoe manifesteert het woord zich als een routebeschrijving tot de ander? Welke vaste patronen ontstaan er? Wanneer begint het gesprek?

VANTA neemt het publiek mee in een muzikale, poëtische en visuele vertelling over de oorsprong van het Papiaments en de talige mens. Een vertelling als een visie, maar ook als een handreiking, een vraag aan het publiek. Hoe kunnen we leren om eerst te luisteren, voordat het gesprek begint? Hoe kunnen we uit onbegrip nieuwe verbindingen laten ontstaan? En wat is eigenlijk de noodzaak van een gezamenlijke taal?

Concept, regie: VANTA
Spel/uitvoering: Vernon Chatlein, Juan-Carlos Goilo, Amber Nijman
Artistieke begeleiding: Felix de Rooy
Animaties: Hedy Tjin
Techniek: Anass el Omri
Productie: Poetry Circle Nowhere
Met dank aan: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds voor Cultuurparticipatie, VSB-fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Hausta Donans Fonds

Duur: 60 min.

Website Poetry Circle
Facebook Poetry Circle Nowhere
Facebook Vanta