Theater

X Y WE

Marleen Hendrickx
    • highlight
    • we are public
    • inleiding/nagesprek
Theater

X Y WE

Marleen Hendrickx

Een indringende voorstelling die een inkijk biedt in het leven van intersekse mensen

Nieuwe datum!
Deze voorstelling is verplaatst van zondag 19 december 2021. Kaartkopers worden per mail op de hoogte gebracht. Mocht je geen bericht hebben ontvangen, check je spamfolder of neem contact met ons op via info@ccamstel.nl.
-----

X Y WE is een indringende voorstelling die effectief en waarachtig een inkijk biedt in het leven van intersekse mensen. Op de vloer staan zes personen, van alle leeftijden, die elk en samen hun verhaal vertellen, sommigen voor het eerst in hun leven. Samen vormen ze een hecht ensemble van ervaringsdeskundigen, geregisseerd naar hun verschillende ambities en talenten. Ze spelen, zeker, maar ze zijn vooral zichzelf. In een uitnodigende vertelling vol verbeelding, lichtheid en humor.

XX chromosomen vormen een vrouw,
XY chromosomen vormen een man.
En toen ik vroeg, kan dan ook ... zei de leraar: Nee, dat bestaat niet.
Wij bestaan niet. Zeiden ze.
Zeg het maar tegen niemand. Zeiden ze.
Dus leven wij ongezien, ongehoord.
En zijn jullie gaan geloven, dat wij niet bestaan. Tot nu.

190.000 Nederlanders en 57.000 Belgen zijn intersekse personen: mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de normatieve definitie van man of vrouw. Vaak is over hen gezwegen, ook door henzelf, op advies van artsen. Theatermaker Marleen Hendrickx, zelf intersekse, doorbreekt met haar voorstelling dat stilzwijgen.

Nu geven wij je woorden.
Wij geven je een verhaal.
Ons verhaal.
Je mag het tegen iedereen vertellen.

X Y WE is een onderdeel van de gelijknamige theatercampagne die een concrete bijdrage levert aan de emancipatie van intersekse mensen, onder meer door het vergroten van de kennis over intersekse en het streven naar een wettelijk verbod op ‘niet noodzakelijke operaties’ in dit verband. Want tot voor kort en soms nu nog past de reguliere, medische wereld intersekse mensen aan, aan de geldende normen voor mannen en vrouwen.

Duur: 60 min.

Samenstelling en regie: Marleen Hendrickx
Spel en teksten: Katoo, Nienke van Dijk, Joyce Kiela of Chanel Asberg, Geert de Vocht, Koen Wildenbeest en Marleen Hendrickx
Tekstcompositie: Jorg van den Kieboom
Toneelbeeld: Robin Schijfs
Kleding: Jeanne Foesenek
Tourneebegeleiding: Jos van Aert
Theatertechniek: Kees Theunissen / Jasper Nijholt
Grafische vormgeving: Gijs Martens
Webdesign: Tijgerbrood
Trailer en scènefotografie: Sjoerd Derine / Rob ten Broek
Advies en coaching: Hanna Timmers, Peter Dictus
Productie: Bureau Pees
X Y WE is mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, het VriendenLoterij Fonds, Fonds ZOZ, Stichting Janivo, de Nederlandse Klinefelter Vereniging en L’Oréal

Website
Instagram

Deze voorstelling doet mee met de Stadspasactie. Heb je een Stadspas met groene stip, dan betaal je slechts €2,50 per ticket. Tickets zijn aan de kassa te koop in combinatie met je Stadspasummer. Via het Stadspas-label zie je welke voorstellingen meedoen met de actie.

X Y WE is op zaterdag 14 mei opgenomen in het We are Public-aanbod. Public-tickets zijn online en aan de kassa te koop. Zorg er voor dat je op de dag zelf uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Doe je dit niet dan vervalt je ticket.