Muziek(theater)

Madam Koo

Diamantfabriek
  • Highlight
  • Première
  • Try-out
  • Cursus
 • Regulier: € 20.00
  CJP / Stadspas / Student / 65+ : € 17.50
 • Zaal

Haar stijl is verbonden met de latere ontwikkelingen in de expressionistische schrijfstijl. Haar klanktaal is geraffineerd en toont groot technisch vermogen met een scherp oog voor detail. De manier waarop zij voor zang componeert, is lyrisch en expressief.

Muziek(theater)

Madam Koo

Diamantfabriek

Een absurdistische opera over de zoektocht naar vertrouwen in tijden van wantrouwen en angst.

Madam Koo, een kameropera voor:
een sopraan
een pluizige zwarte vacht
een meisje
een bariton
een nerveuze zaalwacht
een ensemble van musici

De Diamantfabriek presenteert op zaterdag 3 november 2018 de wereldpremière van de nieuwe kameropera Madam Koo van componiste Meriç Artaç en regisseur Ingrid Askvik in CC Amstel.

Askvik en Artaç maken een absurdistische, kleinschalige opera over de zoektocht naar vertrouwen in tijden van wantrouwen en angst. Met hun voorstelling verwijzen ze naar de terreuraanslagen en huidige angstcultuur in Europese steden en Turkije, het geboorteland van componiste Meriç Artaç. De willekeurigheid van Europese terreuraanslagen roept angst op in de samenleving. De vaagheid van deze dreiging verergert die angst. Want hoe kunnen we ons verdedigen als we niet weten tegen wie of wat? Madam Koo gaat over het afbrokkelende vertrouwen tussen mensen en groeiende angst terwijl we in een van de veiligste perioden in de geschiedenis leven.

De huidige angstcultuur vertoont parallellen met de geschiedenis. De kameropera speelt zich af in de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid en is geïnspireerd op het gelijknamige boek met verhalen van Duits-joodse vluchtelingen die zich er in 1933 vestigden en op getuigenissen over Tramhalte Beethovenstraat vanwaar tijdens de Tweede Wereldoorlog 18.000 joodse bewoners werden gedeporteerd naar het Centraal Station in Amsterdam. De manier waarop mensen toen over deze vluchtelingen spraken vertoont verontrustende gelijkenissen met de hedendaagse vluchtelingendiscussie.

De opera verklankt de contrasterende werelden van personages met verschillende culturele achtergronden die buren van elkaar zijn en ontroerende verbintenissen met elkaar aangaan: Madam Koo, Mr. Oak en Miku.

Uitvoering: Ekaterina Levental, Mattijs van de Woerd, Maartje Goes
Muziek: Renato Penêda (slagwerk), Adrián Bartolomé Manzanos (klarinet, basklarinet), Ivan Noguera (cello), Ana Martinez Pinal (altviool), Wendy Vo Cong Tri (fluit), Roberto Beltrán-Zavala (muzikale instudering)
Compositie, libretto: Meriç Artaç
Regie, libretto: Ingrid Askvik
Decorontwerp: Koen Steger
Ontwerp muziekinstrumenten: Matias Askvik
Met financiële steun van: Fonds Podiumkunsten, Stadsdeel Amsterdam-Zuid, NORMA Fonds
Met dank aan: De Bedstee Hotel Amsterdam
Beeld: Hanne van der Woude

Duur: 70 min.

Website Diamantfabriek

Deze voorstelling maakt deel uit van de Cursus: Kijken naar Toneel