Theater

ScienceBattle

ScienceBattle
Theater

ScienceBattle

ScienceBattle

Een avond vol onderzoek, feitjes en een wetenschappelijke knipoog – als die bestaat…

Wordt het wereldvoedselprobleem opgelost door snorkelende plantjes? Welke geheimen schreven de hunkerende adellijke meisjes rond 1600 in hun poesiealbum? Worden ouderen vrolijk van vitamine D?

Jonge wetenschappers laten hun vertrouwde laboratoria even achter zich en stappen het theater in voor de ScienceBattle. Een nieuw concept waar ze een wedstrijd met elkaar aangaan op het podium en elkaar uitdagen. Ze presenteren hun promotieonderzoek binnen tien minuten, maar wie doet dit het beste? En wie weet jou te overtuigen?

Op maandag 1 oktober is de VIP BNR-presentator Thomas van Zijl. En op het programma staan:
- Hoe vaak hoor je niet over DNA, zonder nou eigenlijk precies te weten wat het is en hoe het werkt. Karin van der Tuin (Leids Universitair Medisch Centrum) vertelt hoe het zit. Zelf tuurt ze urenlang naar de zes miljard componenten waaruit DNA bestaat. Ze is op zoek naar 'foutjes' in het DNA van mensen met schildklierkanker. Ze wil ontdekken hoe deze zeldzame ziekte ontstaat en vooral hoe dat kan worden voorkomen.
- Weet jij nog hoe je ooit leerde praten? Dat is precies waar taalwetenschapper Sybren Spit (Universiteit van Amsterdam) onderzoek naar doet. Hij werkt daarvoor met kleuters en weet inmiddels dat kinderen doorhebben hoe ze taal leren, zonder dat ze de grammaticaregels al kennen.
- De natuurkundewetenschapper Pierre Laplace speculeerde honderden jaren geleden al over plekken in het heelal die zo'n sterke zwaartekracht hadden dat alles er naartoe viel. Deze zogenoemde 'zwarte gaten' interesseren ook Watse Sybesma (Universiteit Utrecht), maar weten we wel zeker dat ze echt bestaan?
- Veel mensen zouden best gebruik willen maken van schonere energiebronnen, maar zonnepanelen op het dak zetten is dan net een stap te ver. Michiel de Jong (TU Delft) werkt aan een oplossing die veel eenvoudiger is: haal de stroom gewoon uit je raam!

Hoe het begon
In 2014 bedachten René M. Broeders en Suzanne Streefland de interactieve voorstelling ScienceBattle: promovendi strijden op een podium voor een groot publiek en vertellen in tien minuten waar hun onderzoek over gaat. Het publiek kiest aan het eind van de avond een winnaar en die krijgt een pot met hersenen op sterk water.

Waar we nu staan
ScienceBattle heeft zich in korte tijd ontwikkeld van een klein voorzichtig experiment naar een bewezen succesformule. De theatervoorstellingen die in het hele land te zien zijn, trekken een heel gemêleerd publiek dat keer op keer verrast is door de inspirerende verhalen van promovendi, wanneer ze in tien minuten over hun onderzoek vertellen. Mensen zijn ook verbaasd door de laagdrempeligheid en ontspannen sfeer, terwijl ze toch flink wat opsteken.

We geven een inkijk in het dagelijks leven van een jonge wetenschapper. Wij hebben mensen die ertoe doen: een wetenschapper die een oplossing bedenkt voor het wereldvoedselprobleem, een wetenschapper die in Delft baanbrekend onderzoek doet op quantum-mechanica-gebied en een jongen die in de deeltjesversneller in Genève werkt.

Het concept blijft fris doordat de pool telkens wordt uitgebreid met een nieuwe lading jonge honden. Inmiddels doen al meer dan 40 wetenschappers mee, ze komen van vrijwel alle universiteiten in Nederland. Daarnaast hebben we de KNAW en de VSNU aan ons weten te binden.

ScienceBattle is een avond vol onderzoek, feitjes en een wetenschappelijke knipoog – als die bestaat…

In seizoen 18/19 hebben we maar liefst vier edities van ScienceBattle op het programma staan. Elke keer met andere promovendi. Houd deze site in de gaten voor updates over het programma.

Presentatie: René M. Broeders
Met: vier promovendi
Concept: René M. Broeders, Suzanne Streefland
Techniek: Patrick Voogsgeerd
Productie: Suzanne Streefland
Met dank aan: KNAW, VSNU

Duur: 105 min.

Website ScienceBattle